Politika

Zvanično: Pompeo sa Đukanovićem i Markovićem početkom oktobra

Američki državni sekretar Majk Pompeo dolazi početkom oktobra u našu zemlju, potvrdila je zvanično Američka ambasada u Podgorici, koja je prenijela saopštenje Stejt Dipartmenta. 
Zvanično: Pompeo sa Đukanovićem i Markovićem početkom oktobra
Portal AnalitikaIzvor

On će posjetiti Italiju, Svetu stolicu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Grčku od 1. do 6. oktobra. 

Pompeo će se sastati sa predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem. 

Portparolka američke ambasade Morgan Ortagus najavila je da će Pompeo učestvovati na simpozijumu SAD-a i Svete stolice o partnerstvu sa religijskim organizacijama, na kojem će imati izlaganje.

“U privatnu aidijenciju primiće ga papa Franjo, a sastaće se i sa državnim sekretarom Svete stolice kardinalom Parolinom i sekretarom za odnose sa državama nadbiskupom Galagerom“, istakla je.

U Rimu, Italija, on će se sastati sa predsjednikom Serđom Matarelom, premijerom Đuzepeom Konteom i ministrom vanjskih poslova Luiđijem Di Majom. Posjetiće, takođe, Abruco kako bi obišao dom svojih predaka.

“Nakon toga, državni sekretar će otputovati u Crnu Goru, gdje će se sresti sa predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem“, naglasila je Ortagus.

Državni sekretar će zatim posjetiti Sjevernu Makedoniju, gdje će se susresti sa predsjednikom Stevom Pendarovskim, premijerom Zoranom Zaevom i drugim vladinim zvaničnicima. Pompeo će, takođe, obići samostanski kompleks Presvete Majke Božje „Peribleptos“ tokom posjete Ohridskom jezeru.

Konačno, američki državni sekretar će otputovati u Atinu, gdje će se sastati sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom i ministrom odbrane Nikolaosom Panajotopulosom.

Portal Analitika