Crna hronika

Suđenje Mugoši: Vještaci bez odgovora kolika je tržišna cijena zemljišta

Pred specijalnim vijećem Višeg suda u Podgorici juče je nastavljeno suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, koji se tereti da je zloupotrebom službenog položaja i prekoračenjem granice službenog ovlašćenja Glavnom gradu pričinio štetu od 6,7 miliona eura.
Suđenje Mugoši: Vještaci bez odgovora kolika je tržišna cijena zemljišta
Dnevne novineIzvor

Odbrana je predložila novo vještačenje vještaka građevinske i ekonomsko-finansijske struke, koje bi se povjerilo Institutu za vještačenje Univerziteta Crne Gore. Cilj predloga je ponovno utvrđivanje cijene metra kvadratnog predmetnog zemljišta na Starom aerodromu, koje je Glavni grad prodao “Carinama” po cijeni od 165 eura.

To je predloženo nakon iznošenja primjedbi na zajednički nalaz mišljenje vještaka građevinske struke Vukašina Đuričkovića i vještaka ekonomsko-finansijske struke Milenka Popovića koji su oni “branili” na prošlom ročištu.

Tako je jedan od branilaca optuženog Mugoše, advokat Mitar Mugoša, istakao da vještaci nijesu odgovorili koja je to tržišna cijena metra kvadratnog zemljišta na Starom aerodromu.

“Naveli su četiri cijene. Prva cijena je bila 927,79 eura po meru kvadratnom, zatim 1.186,42 eura, potom 384,88 eura i 857,02 eura. Vještaci nijesu primijenili metodologiju koja je zakonski priznata u Crnoj Gori. Tako vještak Đuričković konstatuje da sve što se radi u Crnoj Gori u pogledu utvrđivanja tržišne cijene je nezakonito, a samo njihov nalaz je zakonit. U zaključku Vlade Crne Gore se navodi da se ‘u glavnom gradu Podgorica prodaje nepokretnost zemljište KO 734 PG 3, površine 2.997 metara kvadratnih po cijeni od 165 eura, a navedena cijena je utvrđena shodno procjeni Uprave za nekretnine Crne Gore”, istakao je advokat Mugoša.

Kako je dodao, predmet pravnog posla između Glavnog grada kao institucije i “Carina” je prodaja zemljišta, a ne stambeni prostor.

“Vještak je drugačije vještačio u postupku povraćaj zemljišta, gdje je našao da je cijena kvadrata zemljišta 56 eura. Po toj logici, čak i da je ovo niža cijena za 100 % od tržišne, to bi bilo znatno niže od 165 eura”, dodao je advokat Mugoša.

Optuženi Mugoša je kazao da je nakon dogovora Glavnog grada sa Vojskom Srbije i Crne Gore, preduzeće “Normal Company” dokompletirala parcelu i kupila od Vojske 56 kvadrata zemljišta po cijeni od 70 eura.

“Sjećam se da nijesam angažovao vještaka Đuričkovića u postupku povraćaja zemljišta jer sam imao svoje razloge, a posebno Popovića jer je u jednom predmetu koji je vještačio zamalo nastala šteta po Glavni grad 2.600.000 eura”, naveo je Mugoša.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. oktobar. Prema navodima optužnice, okrivljeni Mugoša je postupajući suprotno službenim interesima, donio odluke 30. avgusta 2007. godine o prenosu prava na gradsko građevinsko zemljište kojom je preduzeću “Carine” prenio pravo korišćenja na gradskom građevinskom zemljištu površine 8.047 m2 i 7.158 metara kvadratnih.

Za prenos prava na pomenutom zemljištu, navodi se u optužnici, neposrednom pogodbom određena je novčana naknada od 165 eura po kvadratu.

Kako se dodaje, parcele sa tog zemljišta bile su predviđene za izgradnju mini obilaznice, dok je stvarna tržišna vrijednost predmetnih nepokretnosti na jednoj parceli iznosila 857 eura po kvadratu, a na drugoj 384 eura.
 

Portal Analitika