Društvo

Stanković će biti vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca

Tužilački savjet na vanrednoj sjednici koja je zakazana za danas, sa jednom tačkom dnevnog reda donošenje odluke o izboru vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca kako je Pobjeda i ranije objavila, daće podršku aktuelnom šefu tužilačke organizacije Ivici Stankoviću, kojem mandat ističe 7. oktobra.
Stanković će biti vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca
Nova PobjedaIzvor

Kako se niko nije javio na konkurs objavljen u avgustu, Tužilački savjet mora izabrati tužioca koji će rukovoditi ovom institucijom do redovnog izbora novog.
Sjednica će biti zatvorena za javnost. U kratkoj najavi sjednice, na sajtu Tužilaštva, navodi se da je „odredbom člana 19 Poslovnika Tužilačkog savjeta predviđeno da prilikom raspravljanja o kandidatima u postupcima izbora, ocjenjivanja i prilikom odlučivanja o disciplinskoj odgovornosti javnost isključena”.

Odbjegli biznismen Duško Knežević, koji je u Crnoj Gori optužen za više teških krivičnih djela, među kojima je i to da je vođa organizovanog kriminalnog udruženja, te za finansijske malverzacije kojima je u milionskim iznosima oštetio svoje klijente, kao vlasnik dvije banke, i budžet Crne Gore, optužio je nedavno, 15. septembra, Ivicu Stankovića da je od njega, preko posrednika, primao mito.

Knežević tvrdi da je sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević bio “veza” preko koje je on završavao svoje “prljave poslove” sa Stankovićem, i preko kojeg je, kako tvrdi odbjegli biznismen, isplaćivao Stankovića. Optuženi biznismen je svoje tvrdnje “potkrijepio” audio snimcima svojih razgovora sa Vujoševićem.

Stanković je kategorično demantovao Kneževićeve teške optužbe, ali je na konferenciji za medije odbio da odgovara na pitanja novinara.

I Vujošević, koji, kako su čuje na snimcima, tvrdi Kneževiću kako je obavio poslove za koje ga je ovaj angažovao i isplatio Stankovića, pošto je uhapšen ispričao je da je zamajavao Kneževića i da nije tačno da je bilo kakav novac davao Stankoviću ili bilo kojem drugom tužiocu.

Kazao je da je on za sebe, za liječenje, ranije pozajmio od Kneževića 20.000 eura. Vujošević je iz zemlje pobjegao dva dana prije nego je Knežević objavio prvi audio zapis, boravio je u Beogradu, ali se poslije nedjelju dana vratio i uhapšen je na podgoričkom aerodromu.

Knežević boravi u Londonu, jer ima i britansko državljanstvo, odakle vodi kampanju protiv crnogorskih vlasti i čelnika institucija. U jednom od snimaka koje je objavio, optužujući Stankovića da je primio mito, poručio je i kako Stanković sada neće moći da bude izabran za vršioca dužnosti vrhovnog tužioca.

Više izvora Pobjede, među kojima su i pojedini članovi Tužilačkog savjeta, juče su bili kategorični da neće “pokleknuti pod pritiscima kriminalaca i kriminalnih organizacija”.

“Ako pristanemo da „igramo” pod njihovim uslovima, uslovima kriminalaca koji brutalno i bez dokaza diskredituju predstavnike crnogorskih institucija, onda je to njihova pobjeda. To nećemo dozvoliti”, kazao je jedan od Pobjedinih sagovornika.

Prema zakonu, u slučaju isteka mandata, ostavke ili razrješenja vrhovnog državnog tužioca “Tužilački savjet određuje vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca iz reda tužilaca iz Vrhovnog državnog tužilaštva”.

Aktuelni vrhovni državni tužilac Ivica Stanković izabran je 7. oktobra 2014. godine u drugom krugu sa tri petine glasova poslanika. Prethodno je bio sudija Vrhovnog suda Crne Gore.

Ista osoba može biti birana za vrhovnog državnog tužioca najviše dva puta.
 

Portal Analitika