Turizam

Davidović: Duža sezona znači bolja plata i posao za sve

Širom planete danas se obilježava Svjetski dan turizma. Svjetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama prvi put je to učinila 1980, a za ovu godinu izabrala je temu Turizam i zapošljavanje: Bolja budućnost za sve (Tourism and Jobs: A better future for all).
Davidović: Duža sezona znači bolja plata i posao za sve
Dnevne novineIzvor

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović istakao je da turizam u Crnoj Gori već godinama ima takav obim da može u značajnom dijelu godine da zaposli mnogo veći broj radnika nego što je dostupno, a najveća je potvrda broj stranih državljana koji dolaze na rad u našu zemlju.

“To stvara motivaciju za duži rad ugostiteljskih objekata, a sve ih je više koji razmatraju i cjelogodišnji rad. Duža sezona, veći prihodi, bolja promocija i organizacija, jedini su održivi put kako za viši stepen zaposlenosti, tako i za veće zarade zaposlenih u turizmu”, naveo je on u intervjuu za Dnevne novine.

Iako se svake godine pred početak glavne turističke sezone mogu čuti negodovanja poslodavaca u ovoj industriji zbog nedostatka obrazovanog kadra koji bi radio u našoj zemlji, postoje i oni koji imaju stručno znanje, ali su primorani da adekvatno zaposlenje potraže u drugim državama. Davidović je kazao da trenutno nisu razmišljali o formiranju posebne baze podataka samo za turizam, niti je iniciran takav predlog.

“U saradnji sa privredom, posebno Privrednom komorom Crne Gore, Crnogorskim turističkim udruženjem i drugim strukovnim organizacijama, razmotrićemo ovu ideju i ako bude interesa za posebnu bazu, zajednički ćemo raditi na razvoju adekvatnog modela”, dodao je on.

Primjenom novih tehnologija turizam se i u Crnoj Gori mijenja praktično na dnevnom nivou.

“To omogućava turistima da odmor organizuju u skladu s interesima, nezavisno od ponude turoperatora ili agencija, što stvara brojne mogućnosti za nas imajući u vidu koliko različitosti Crna Gora kao turistička destinacija nudi na malom prostoru”, rekao je Davidović.

Kako ističe, ministarstvo održivog razvoja i turizma u skladu sa sistemskom pozicijom i nadležnostima, u kontinuitetu radi na unapređenju ukupnih uslova poslovanja u svim segmentima turističke privrede Crne Gore.

“Svjedoci smo da crnogorski turizam iz godine u godinu ostvaruje istorijski najbolje rezultate: da se otvara veliki broj hotela u skladu s trendom da je većina u kategoriji četiri i pet zvjezdica, da se razvijaju novi turistički proizvodi i da Vlada predano radi i investira u stvaranje uslova za razvoj turizma na sjeveru Crne Gore gdje potencijal za rast ove privredne grane nije dovoljno iskorišćen. Svaki novi objekat podrazumijeva i nova radna mjesta, kako za nezaposlene sa visokom stručnom spremom, tako i one koji imaju niži stepen obrazovanja”, dodaje on.

Kolika je potreba za kadrom u turizmu, imali smo priliku da vidimo i ove godine.

“Jasno je da veliki broj ljudi iz zemalja regiona dolazi na sezonski rad u Crnu Goru. Po mom mišljenju, ono što čini ove poslove sve interesantnijim iz godine u godinu, jeste i činjenica da je svaka sezona sve duža po svim turističkim parametrima što stvara motivaciju za duži rad ugostiteljskih objekata, a sve ih je više koji razmatraju i cjelogodišnji rad. Ovaj pozitivan razvoj je promijenio i sam model i vrij eme neophodnog angažovanja zaposlenih u odnosu na one od prije desetak godina, kada je potreba suštinski postojala u najvećem broju slučajeva samo u špicu turističke sezone. Duža sezona, veći prihodi, bolja promocija i organizacija su j edini održivi put kako za viši stepen zaposlenosti, tako i za veće zarade zaposlenih u turizmu”, navodi Davidović.

On je naglasio da kada je pravovremeno traženje kadra u pitanju, svi ozbiljni hotelijeri i ugostitelji već godinama vode izuzetno proaktivnu politiku u cilju adekvatnog popunjavanja radnom snagom.

“To nije proces koji se može započeti u aprilu ili maju, i očekivati da će se uspješno završiti. To je segment koji, kao i svi ostali sastavni djelovi turističkog poslovanja, mora biti nešto čime se bavi 12 mjeseci ako se dugoročno i održivo želi biti uspješan. Značajan je broj privrednih društava u turizmu koji, i pored izazova, na ovaj način uspješno riješe ove izazove”, istakao je Davidović.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori danas ima ukupno 455 hotela, koji su kategorisani i dobili odobrenje za rad.

“Oni raspolažu sa gotovo 44.000 kreveta. Podatak na koji svi možemo da budemo ponosni jeste da je od ukupnog broja svih kreveta u crnogorskim hotelima, njih 55,64 odsto u objektima koji su kategorisani sa četiri ili pet zvjezdica. Samo ove godine odobrenje za rad i određenu kategoriju dobilo je 38 novih objekata, koji ukupno imaju 3.202 kreveta. Prema informacijama kojima raspolažemo u ovom trenutku, očekujemo da do kraja godine bude kategorisano još nekoliko novih objekata, tako da će broj hotela koji su otvoreni ove godine biti oko 40 u zavisnosti u kom trenutku će njihovi vlasnici odlučiti da urade kategorizaciju i počnu da rade. Ono što moramo da naglasimo je da u cijelom okruženju ne možete pronaći toliko veliki broj novootvorenih hotela u jednoj godini, srazmjerno veličini turističkog tržišta”, zaključio je Davidović.
 

Portal Analitika