Svijet

Tramp u potrazi za „špijunom“: U toku je najveći lov na vještice u istoriji

Donald Tramp rekao je u četvrtak svom osoblju da želi da zna ko je uzbunjivaču dao informacije o njegovom telefonskom razgovoru sa Volodimirom Zelenskim.
Tramp u potrazi za „špijunom“: U toku je najveći lov na vještice u istoriji
Portal AnalitikaIzvor

Tramp je istakao da je onaj ko je dao informacije o njegovom telefonskom razgovoru "skoro špijun" i da se "u stara vremena" sa špijunima drugačije postupalo, prenosi "Njujork tajms", pozivajući se na neimenovani izvor koji je upoznat sa Trampovim komentarima, prenosi Rojters.

Nakon što je neimenovani uzbunjivač iznio da je Tramp u telefonskom razgovoru od Zelenskog tražio da istraži sina protivkandidata na predsjedničkim izborima Džozefa Bajdena, samo nekoliko dana nakon što je zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini od skoro 400 miliona eura, američki Kongres pokrenuo je istragu o tome da li američki predsjednik treba da bude opozvan.

Obavještajni odbor američkog Predstavničkog doma objavio je u četvrtak izveštaj uzbunjivača sa koga je skinuta oznaka povejrljivosti.

Istraga treba da utvrdi da li je Tramp zloupotrijebio položaj tako što je tražio stranu pomoć kako bi naškodio rivalu.

Tramp je izjavio da nije učinio ništa loše i da je u toku "najveći lov na vještice u istoriji".

Zelenski je rekao da ne želi da se miješa u američku politiku i da ga je jedina osoba koja može da utiče na njega njegov šestogodišnji sin.

Hilari Klinton je rekla da je Tramp "izdao" SAD, nazivajući ga "opasnošću".

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, iz Demokratske stranke, pokrenula je i zvaničnu istragu o tome da li bi Tramp trebalo da bude opozvan.

Pravosudni odbor Predstavničkog doma koji vodi Džerold Nedler je ključan, jer će on preuzeti vodeću ulogu u izradi i razmatranju članova o opozivu koji će biti upućeni u Predstavnički dom na glasanje.

Portal Analitika