Svijet

Tramp tražio od strane države da se miješa u izbore

Obavještajni odbor američkog Predstavničkog doma objavio je izvještaj uzbunjivača sa koga je skinuta oznaka povjerljivosti, u kome se navodi da je predsjednik SAD-a Donald Tramp koristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.
Foto: Doug Mills/The New York Times
Foto: Doug Mills/The New York Times
RTSIzvor

Uzbunjivač u izveštaju navodi da je dobio informacije od više zvaničnika vlade SAD-a da Tramp koristi predsjedničku moć kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine.

"To miješanje uključuje, između ostalog, pritiskanje strane države da pokrene istragu protiv jednog od glavnih domaćih političkih rivala predsjednika", naveo je uzbunjivač u žalbi.

On je dalje u žalbi opisao detalje telefonskog razgovora koji su 25. jula vodili Tramp i Zelenski i rekao da je jedan zvaničnik rekao da je Tramp "pritiskao" Zelenskog da pokrene istragu protiv Džoa Bajdena, bivšeg potpredsjednika, i njegovog sina Hantera, koji je bio član odbora jedne ukrajinske gasne kompanije.

U žalbi je navedeno da je nekoliko zvaničnika svjedočilo o predsjednikovom razgovoru, ali da sam uzbunjivač nije prisustvovao tom događaju.

"Duboko sam zabrinut zbog radnji koje predstavljaju ozbiljan ili grub problem, zloupotrebu ili kršenje zakona ili izvršnog uređenja" naveo je uzbunjivač u izvještaju, prenio je Rojters.

Sa izvještaja je skinuta oznaka tajnosti i objavio ga je Obavještajni odbor poslije višenedjeljnog spora, što je pomoglo predsjedavajućoj američkog Kongresa Nensi Pelosi da pokrene formalnu istragu o tome da li bi republikanski predsjednik Donald Tramp trebalo da bude opozvan.

Žalba je podnijeta u avgustu, mjesec dana nakon razgovora Donalda Trampa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Nakon objavljivanja žalbe, oglasio se i Tramp koji je rekao da demokrate na svaki način pokušavaju da "unište Republikansku stranku i sve za šta se ona zalaže".

Portal Analitika