Region

Vučić: Rješenje za Kosovo – da niko ne dobije sve, ali da dobije dovoljno

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku da neriješeno pitanje Kosova i Metohije opterećuje ekonomski rast ne samo mladih u Srbiji, već i u regionu i da trajno rješenje mora da bude postignuto tako da nijedna strana neće dobiti sve, ali će dobiti dovoljno.
Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew
Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew
N1Izvor

"Mi smo hrabro i realistično s vjerom počeli da se borimo za trajno rješenje (za kosovski problem). Niko više od Srbije ne želi rješenje", rekao je Vučić obraćajući se Generalnoj skupštini UN.

Zato očekujemo da velike sile shvate i podrže naše argumente, istakao je Vučić i dodao da ne može da se pregovara sa onima koji kažu "moje je moje, a da pregovaramo o onome što je tvoje".

On je dodao da Priština jednostranim potezima, poput uvođenja carina na srpsku robu, sve čini težim, dok je Srbija umjereno odgovarala i nije sprovodila kontramjere.

Vučić je rekao da je prisustvo UNMIK-a neophodno, jer pruža sigurnost Srbima koji žive na Kosovu.

Vjerujem da je sporazum Srba i Albanaca od ogromnog značaja za stabilnost Balkana, rekao je Vučić.

On je pomenuo da Srbija gradi autoput od Niša ka Prištini, željeznicu do Mađarske, a imao je i važne sastanke sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije o tome kako sarađivati u regionu, jačati slobodnu trgovinu.

Za desetak dana, najavio je Vučić, Srbija počinje izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, kao i autoput ka Banjaluci.

"Ne treba niko da se plaši da se pravi nova ideja Jugoslavije ili je to izražavanje hegemonije jer ideja dolazi iz Beograda", ukazao je Vučić.

To nije zamjena za Evropsku uniju, već izražavanje naše brige za region dok ne završimo taj važan proces pristupanja Evrpskoj uniji, rekao je Vučić i naglasio da je pristupanje Srbije Uniji strateški cilj.

Dolazim iz male zemlje, ali najveće na Zapadnom Balkanu koja je najviše propatila u Prvom svjetskom ratu, doživjela najveće patnje u Jasenovcu, rekao je Vučić i naglasio da srpski narod želi mir, stabilnost i mogućnost za napredovanje u 21. vijeku.

Vučić je parafrazirao Ernesta Hemingveja da Srbija nije ostrvo i da će Balkan biti jači, ako je Srbija jača.

Zalažem se za region, vrlo rado želimo da Balkan prihvata politiku saradnje, mira i pregovora, rekao je Vučić, koji je predstavio i ekonosmki napredak Srbije, stope rasta koje joj predviđa Međunarodni monetarni fond.

Da li smo kupili prirodni gas ili čokoladu, uvijek biramo najbolje i ne mislimo šta misle velike sile o tome, jer imamo pravo da odlučujemo šta je najbolje za naš narod, rekao je Vučić.

Srbija poštuje sve članice UN, njihov teritorijalni integritet i suverenitet, nećemo tražiti ništa što nije naše, poručio je Vučić i naglasio da Srbija očekuje isti nivo ponašanja.

Mi smo na putu ka EU, imamo partnerski odnos sa zapadnim zemljama, sve intenzivniju saradnju sa SAD i ponosni smo na saradnju sa Rusijom i Kinom, rekao je Vučić.

Vučić je na kraju govora obratio i na srpskom jeziku: "Balkan balkanskim narodima, živjela Srbija".

Svijet pripada slobodnim suverenim zemljama

Vučić je poslije govora u Generalnoj skupštini UN izjavio da "svijet pripada slobodnim suverenim i nezavisnim zemljama", a govorio je i o uticaju stranih sila.

Vučić je novinarima iz Srbije kazao da mu je dvoje afričkih ministara prišlo poslije govora da bi mu čestitali i rekli da će "gledati da razgovaraju o Kosovu".

Rekao je i da je poslije svog govora dobio više aplauza od afričkih i azijskih zemalja, nego od srpske delegacije. "To je tako jer su ljudi željni da čuju glas hrabraosti", ocijenio je Vučić svoj govor u UN.

"Mislim da smo poslali jasnu poruku i ideju, a to je da svijet pripada slobodnim suverenim nezavisnim zemljama", ocijenio je Vučić i dodao da će Srbija sarađivati sa svim zemljama.

Kazao je da je nužno da zemlje Balkana sarađuju i da je o tome razgovarao s premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom.

"Moramo da 'guramo' zajedno, hajde da se udružimo i da ekonomski rast povećamo za 0,3 odsto, a ne da se utrkujemo ko će više da se dodvori velikim silama zarad rasta od 0,1 odsto", rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija "neće plaćati tri puta skuplji gas da bi se nekoj zemlji dodvoravala" i podsjetio da Srbija sarađuje i s Rusijom, i s Kinom što je ocijenio kao "politiku pragmatizma i slobodarstva".

Vučić je kazao da kada Srbija želi da kupi oružje "neki Amerikanci" pitaju za šta joj je potrebno, ali, kako je rekao, "mi smo suverena država, ako pogazimo međunarodno pravo onda nam recite".

Procijenio je da Srbija nikada neće ostati "bez upliva stranih sila", ali da treba vidjeti šta može sama da rješava. On je rekao da u svom govoru nije koristio priliku da vrijeđa bilo koga i da je govorio o politici kompromisa, i kada se radi o Kosovu.

Rekao je da se u Njujorku sastao i s novim sekretarom SAD za nacionalnu bezbjednost, Robertom O'Brajenom, ali nije htio da iznese o čemu su razgovarali jer je sastanak bio "po pravilima 'Četam hausa'".

Portal Analitika