Politika

Podrška Slovenije Crnoj Gori na EU putu

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković sastao se sa ministrom odbrane Republike Slovenije Karlom Erjavecom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
Podrška Slovenije Crnoj Gori na EU putu
Portal AnalitikaIzvor

Bošković je poručio da je zadovoljan dinamikom napredovanja bilateralne saradnje dvije zemlje, koja se konstantno unaprjeđuje razmjenom iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i u okviru aktivnog učešća u regionalnim inicijativama. Bošković je istakao da se Vojska Crne Gore dosadašnjim angažovanjem dokazala kao kredibilan saveznik, ali i pouzdan oslonac crnogorskim građanima.

Dodaje da je saradnja posebno značajna kada je u pitanju evropska agenda.  ''Razgovarali smo o tome kako da slovenačka iskustva u ovoj zadnjoj fazi crnogorske integracije u EU bolje iskoristimo i kako da prevaziđemo neke zamke koje postoje na tom putu, ali u svakom slučaju da iskoristimo ovo takozvano vrijeme nedoumica koje vlada u pojedinim zemljama Unije, kada je proširenje u pitanju. Ono što je do Crne Gore - treba da ispunimo na najbolji i najbrži način, kako bi stvari posložili i čekali taj politički stav EU oko proširenja. ''

Bošković je izrazio izuzetnu zahvalnost Ministarstvu odbrane Republike Slovenije na saradnji vojski dvije zemlje u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji, gdje je naše Odjeljenje inženjerije prisutno u sklopu inženjerskog voda slovenačke vojske. Dodao je i da je ovaj vid saradnje od nemjerljivog značaja za Crnu Goru, kao i da stojimo čvrsto pri namjeri za nastavak zajedničkog prisustva u Letoniji.

''Veoma je dobro to što su se Slovenija i Crna Gora opredijelile prema istim kompanijama za nabavku helikoptera i oklopnih vozila. To znači da će integracija i operabilnost naše dvije vojske u budućem periodu ići na lakši način, imajući na umu da su naše dvije zemlje opredjeljene jedna prema drugoj kada su u pitanju zajedničke aktivnosti, bilo u vježbama ili misijama. ''

dsc-0633

Ministar Erjavec je naglasio da Crna Gora može računati na Sloveniju kao pouzdanog saveznika u svim oblastima. Poručuje da je zadovoljan izvanrednim bilateralnim odnosima dvije zemlje u oblasti odbrane, ističući da uspjesi Crne Gore, njen ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU, predstavljaju dobar primjer za ostale zemlje Zapadnog Balkana, koje teže NATO i EU integracijama.

'' Slovenija će 2021.godine predsjedavati Savjetom Evrope. Mislim da će to biti dobra prilika za saradnju, kada je u pitanju odbrana i važnost Unije. Naš prioritet za vrijeme predsjedavanja biće Zapadni Balkan i mi ćemo nastaviti da dajemo podršku Crnoj Gori kad govorimo o članstvu'', kazao je Erjavec. 

Ministar Erjavec će 27. septembra učestvovati na Danu visokih zvanica (DVD) vježbe “Zajednički izazov 2019”, na kojem će biti prikazana osposobljenost multinacionalne čete za planinsko ratovanje, kao i naoružanja i opreme sa kojom raspolaže Vojska Crne Gore.

Portal Analitika