Društvo

HAKATON „Neka dostupno bude i korisno“ od 3. do 5. oktobra

Ministarstvo javne uprave i Privredna komora Crne Gore u okviru projekta Odeon, koji se finansira kroz INTERREG Mediteranski program 2014-2020,  organizuju HAKATON „Neka dostupno bude i korisno“, na temu otvorenih podataka.
HAKATON „Neka dostupno bude i korisno“ od 3. do 5. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

Hakaton će se održati u okviru INFOFEST-a 2019. u budvanskom hotelu „Avala“, u periodu od 3. do 5. oktobra 2019. godine.

Najboljima na HAKATONU slijede vrijedne nagrade - nagradni fond iznosi 3.500 eura.

Projekat odeon pripada horizontalnim projektima i sprovodi se u okviru Programa Mediteran, prioritetna osa 1 - društvo i kreativnost (social&creative). 

Osnovni cilj projekta je da stvori novi model upravljanja na osnovu korišćenja otvorenih podataka, a u skladu sa strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta. Odeon pruža priliku da se privatne kompanije stimulišu da rade na aplikacijama i uslugama koristeći resurs otvorenih podataka. 

Na osnovu rezultata projekta HOMER, na koji se odeon i oslanja, očekuje se da bude stimulisana potražnja za podacima boljeg kvaliteta, s jedne strane, i da se omogući privatnim akterima da razviju aplikacije i usluge koristeći otvorene i velike podatke. 

Ovi podaci bi trebalo da budu od posebnog značaja za MSP, istraživače, ali i za građane, a javne institucije bi trebalo da služe kao platforme koje omogućavaju razvoj teritorija koje obuhvataju. Privredna komora Crne Gore je partner, a Ministarstvo javne uprave pridruženi partner na projektu odeon.

Načelnica Direkcije za interoperabilnost registara i normativne poslove u Ministarstvu javne uprave Bojana Bajić kazala je ranije za Portal Analitika da otvoreni podaci koje generiše javna uprava treba da budu dostupni građanima i lako preuzimljivi sa portala, odnosno stranica organa javne uprave. 

„Suština otvorenih podataka je da mogu da se preuzmu i da budu ponovo upotrijebljeni. Dakle, nalaze se u mašinski čitljivom kodu, u tabelama, kako bi se preuzeli i od njih pravile aplikacije za lakše korišćenje otvorenih podataka”, naglasila je Bajić. 

Namjera je, kako je istakla, da se podaci iskoriste za dalji napredak inovativnih rješenja i za novu ekonomsku vrijednost. 

“Tu vidimo veliku šansu za start up zajednicu i IT sektor. Cilj nam je da poboljšamo rad i transparentnost javne uprave, te da sve što može biti struktuirano i može biti u formi tabele, bude dostupno građanima, NVO sektoru i privredi”, pojasnila je Bajić. 

Iz Privredne komore je Portalu Analitika ranije saopšteno da otvoreni podaci, uz mogućnost preuzimanja, distribucije, prilagođavanja, povezivanja sa drugim podacima, mogu biti integrisani u poslovne procese, proizvode i usluge, čime stvaraju dodatu vrijednost.

“Otvoreni podaci se često nazivaju i naftom XXI vijeka. Kao i povezani otvoreni podaci, podstiču inovativnost u kreiranju komercijalnih i nekomercijalnih aplikacija, u službi javnog, privatnog, naučnog i civilnog sektora”, naveli su iz PKCG. 
 

Portal Analitika