Abiznis

Poslodavac prijeti smanjenjem plata ili obustavom proizvodnje

Sindikat Željezare Toščelik iz Nikšića pozvao je Vladu i resorna ministarstva da se uključe u rješavanje teške situacije u fabrici, jer je poslovodstvo najavilo smanjenje plata ili zaustavljaje proizvodnje do Nove godine.
Poslodavac prijeti smanjenjem plata ili obustavom proizvodnje
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik sindikata Željezare Tosčelik, Željko Rabrenović, saopšto je da mu je uprava predstavila takvu odluku, uz obrazloženje da je situacija na tržištu čelika izuzetno teška, što je pogodilo i tu fabriku.

sindikattoscelikpismo"Ponudili su nam da od septembra počnu smanjenje zarada deset odsto svim zaposlenima do Nove godine, ili da se ne dolazi na posao do tog roka, uz primanja 70 odsto od iznosa zarada", rekao je Rabrenović.

U sindikatu smatraju da poslovodstvo namjerava da svoje troškove pokrije oduzimajući od zarada zaposlenih.

Sindikat je zabrinut i da 30 radnika po ugovoru ne ostane bez posla, jer je uprava u sličnim situacijama ugovorce uvijek otpuštala.

"Ne znamo šta više da radimo. Nijesmo imali nikakvu informaciju da će se ovako nešto dogoditi", poručio je Rabrenović.

On je saopštio da su plate radnicma ionako male za posao koji rade, a dodatno smanjenje znatno bi ugrozilo standard zaposlenih.

Sindikat je, zbog navedenog, za sjutra u 14 sati zakazao sastanak sa radnicima na kojem će donijeti odluku. 

U Željezari je ukupno zaposleno 302 radnika, a prosječne plate u proizvodnji iznose od 380 do 400 eura.

U Željezari rade dva proizvodna pogona - Čeličana i Kovačnica, a rad je organizovan i u uslužnim sektorima.

Uprava Tosčelika je prije dvije sedmice otkazala noćnu smjenu u Kovačnici i zamolila sve radnike da rade u prvoj i drugoj smjeni, zbog, kako su rekli, nepovoljne situacije na tržištu. Tada su naglasili da, iako je takva situacija, neće doći do otpuštanja radnika.


 

Portal Analitika