Kultura

Koncert Andrije Jovovića u Ministarstvu kulture

Koncert mladog crnogorskog pijaniste, Andrije Jovovića, održaće se u sali Ministarstva kulture na Cetinju, u petak, 27. septembra sa početkom u 19 sati.
Koncert Andrije Jovovića u Ministarstvu kulture
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru su djela sonate Skarlatija, Betovena, Prokofjeva te Tokata za klavir istaknutog crnogorskog kompozitora Senada Gačevića.

Ovim koncertom crnogorsko Ministarstvo kulture nastavlja da afirmiše ali i stimuliše mlade crnogorske umjetnike čiji rad kroz školovanje pomaže na razne načine.

BIOGRAFIJA:

Andrija Jovović rođen je 1998. godine u Cetinju. Potiče iz muzičke porodice i svoje muzičko obrazovanje počinje sa 6 godina. Do kraja školskog obrazovanja u bio je u klasi prof. Lidije Skender u Podgorici. Od oktobra 2016. studira u Beču, i trenutno je na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti, u klasi renomirane pijanistkinje prof. Nataše Veljković.

Redovno nastupa i održava resitale, i do sada je držao koncerte na festivalu “KotorArt”, u salama “Altes Rathaus”, “Gesellschaft für Musiktheater”, “Palais Eschenbach” i drugim u Beču, u Gradskoj kući u Novom Sad, festivalu “Dani muzike” u Herceg Novom, u Podgorici, u sali Ministarstva kulture na Cetinju, u Srbiji, Bosni i Italiji.

Osvajao je prve nagrade na brojnim nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Samo neka od njih su: "Citta di Avezzano “ Rim (2011), “Piano talents” Milano (2012), “Pjetro Gaci", Skadar (2013 i 2019), 2016 "Petar Konjovic” Beograd (dvaput Treća nagrada i 2016.

Prva nagrada, sa posebnim komplimentima žirija), Međunarodno takmičenje u Tivtu (2016), Međunarodno takmičenje “Banjalučki bijenale” Banja Luka (2014), kao i više puta Specijalna nagrada sa maksimalnim brojem poena na državnom takmičenju “Festival mladih muzičara” (kako solo, tako i u kategorijama kamerne muzike).

Učestvovao je na brojnim masterklasovima i seminarima kod mnogih poznatih pijanista i pedagoga, kao što su Dmitry Bashkirov, Akiko Ebi, Vladimir Viardo, Boris Kraljević, Horst Leichtfried, Bojan Martinović, Aleksandar Serdar, Jurij Kot i drugi.

Portal Analitika