Politika

Evropska perspektiva preduslov za prosperitet

Na marginama 74. zasijedanja Generalne skupštine UN, ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović je učestvovao na neformalnom sastanku šefova diplomatija zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Kosova Bedžet Pacoli.

Evropska perspektiva preduslov za prosperitet
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom, ministri su naglasili značaj proširenja EU, promovisanja političke stabilnosti i sigurnosti, ekonomskog prosperiteta i povezanosti u Jugoistočnoj Evropi.

- Moto predsjedavajućeg „SEECP regionalna saradnja za EU i mene“ u potpunosti odražava zajednički stav da region može napredovati ako društveno-ekonomski kontekst zasniva na modernim tehnologijama, digitalizaciji, strukturnim reformama, perspektivi mladih i udruživanju, stvarajući na taj način sigurniju i napredniju Evropu - kazao je ministar Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je na marginama Generalne skupštine UN, razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom. Konstatovani su odlični odnosi dvije države koje karakteriše intenzivan politički dijalog i sadržajna saradnja. 

Ministri Darmanović i Sijarto su danas u Njujorku u ime vlada Crne Gore i Mađarske potpisali Protokol o sukcesiji bilateralnih međunarodnih ugovora. 
 

Portal Analitika