Društvo

Slučaj Ljumović: Apsolutno netačne tvrdnje zamjenika Zaštitnika ljudskih prava

Senat Univerziteta Crne Gore saopštio je danas da su netačne tvrdnje zamjenika Zaštitnika ljudskih prava da je profesor Janko Ljumović oštećen.
Slučaj Ljumović: Apsolutno netačne tvrdnje zamjenika Zaštitnika ljudskih prava
Portal AnalitikaIzvor

"Senat Univerziteta Crne Gore se u potpunosti ogradio od akta zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore ističući da su apsolutno netačne tvrdnje zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da je kandidat oštećen jer se Senat Univerziteta Crne Gore izjašnjavao o izboru/reizboru u akademsko zvanje smatrajući da je Pozorišna produkcija naučna oblast umjesto stručno-umjetnička oblast, kako je i do tada kandidat biran u zvanja", saopšteno je iz Senata Univerziteta

Univerzitetu Crne Gore je 10.9.2019. godine dostavljen akt zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore po predstavci prof. mr Janka Ljumovića, dva mjeseca nakon njegovog donošenja i mjesec od objavljivanja istog u pojedinim medijima.

"Da je kojim slučajem Senat smatrao da je Pozorišna produkcija naučna oblast, uzimajući u obzir činjenicu da prof. mr Janko Ljumović nema doktorat niti objavljene naučne radove iz ove oblasti, kandidat ne bi bio ni reizabran, već bi bio izuzet iz postupka za izbor u zvanje budući da je samo za umjetničke oblasti dozvoljeno da za izbor u zvanje konkurišu kandidati sa magistraturom", kaže se u saopštenju..

Dakle, prof. mr Janko Ljumović je, kako se dalje navodi, "izabran u zvanje vanredni profesor iz stručno-umjetničke  oblasti i shodno tome potpisao novi petogodišnji ugovor o radu na Univerzitetu Crne Gore".

"Stoga je suštinski neutemeljena bilo kakva diskusija koja se odnosi na prirodu izborne oblasti; da je Univerzitet Crne Gore, kao visokoškolska institucija, u skladu sa odredbom iz čl. 4. Zakona o visokom obrazovanju autonoman, a da se autonomija Univerziteta, u skladu sa odredbom iz čl. 2. st. 2. tač. 6. Statuta Univerziteta manifestuje i kroz izbor akademskog osoblja; da prilikom odlučivanja o izborima u zvanje, Senat nije vezan bilo kakvim mišljenjem bilo kojeg učesnika u postupku izbora već je izbor u akademska i naučna zvanja isključivo u njegovoj nadležnosti, u skladu sa odredbama iz člana 32, st. 1, tač. 9. Statuta Univerziteta. Dakle, članovi Senata glasaju potpuno slobodno i nezavisno", zaključeno je u saopštenju..

Portal Analitika