Društvo

Glas Crnogorca 1893. godine: Tesla je Crnogorac

Na današnji dan, 25. septembra 1893. godine,  Glas Crnogorca je objavio članak o Nikoli Tesli, prenešeno je pisanje američkog lista Chicago Herald.
Glas Crnogorca 1893. godine: Tesla je Crnogorac
Portal AnalitikaIzvor

U članku se kaže:

"(O Nikoli Tesli) piše "Čikago Herald": Nikola Tesla je Crnogorac, ili kako se on sam zove u većem smislu "Srbin". On je bio rođen u Smiljanu (Hrvatskoj), prije 36 godina. Smiljan znači mjesto cvijeća..."

Portal Analitika je već objavila nekoliko tekstova sa faksimilima iz američkih novina s kraja 19. vijeka, iz kojih se vidi da se Nikola Tesla izjašnjavao i kao Crnogorac. Evo pregleda:

Pittsburgh Dispatch, 22. juna 1891. godine: Tesla je Crnogorac

Jasper Weekly Courier, 1893. god: "Veče sa crnogorskim čarobnjakom elektrike"

"Nevada State Journal" prije 122 godine: "Mladi Crnogorac Nikola Tesla"

"Wilkes-Barre Evening Leader" prije 121 godinu: Energični Crnogorac Tesla"

"The San Francisco Call", 1897. god: Montenegrin Tesla...

Intervju sa Teslom iz 1896. godine: "U njegovoj Crnoj Gori"

Svi ovi članci i tekstovi o Tesli nikada prije nijesu predstavljeni javnosti u Srbiji, Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji, a razlog je - Tesla se u njima navodi kao Crnogorac.

Teslini srpski biografi krili su i kriju da se Tesla izjašnjavao kao Crnogorac, i to, u mnogim člancima američkih listova iz 19. vijeka - samo kao Crnogorac, vrlo rijetko i kao Srbin. Ovakve članke o Tesli nećete pročitati u moćnim beogradskim listovima - Kurir, Blic, Telegraf, Imformer... koji imaju stotine zaposlenih, oni ih ne mogu objaviti zato što ne mogu izbjeći činjenicu da se u američkim listovima Tesla navodi kao Crnogorac, a to je za beogradske nacionalšovinističke medije vrlo neprijatno i bolno.

Nikola Tesla je rođen 1856. godine, ostale su stotine napisa američkih listova iz 19. vijeka koji ga predstavljaju kao Crnogorca, mada, u 20. vijeku, u drugom dijelu Teslinog života, utihnulo je njegovo crnogorsko nacionalno deklarisanje, i izvori ga navode kao Srbina.  

Ipak, ne kriju svi srpski Teslini biografi činjenicu da je Nikola Tesla sebe deklarisao kao Crnogorca. Analitika je 27. januara 2018. objavila i intervju sa danas vodećim Teslinim biografom u Srbiji, Milovanom Matićem:

"MATIĆ: Tesla se izjašnjavao i kao Crnogorac, kralj Nikola ga je odlikovao"

Pitanje je da li je u mladosti Tesla imao misao kao i 99% pravoslavnog stanovništva na Zapadnom Balkanu u 19. vijeku - da je srbin samo oznaka za pripadnika crkve koji upražnjava srpski vjerski obred? Običan narod na Zapadnom Balkanu je bio na stanovištvu da je srbin konfesionalna odrednica, o tome ima bezbroj dokaza koje je i Analitika predstavljala. Čak je i ovom članku Glasa Crnogorca riječ Srbin stavljena pod navodnike?!

Pred vama je faksimil kompletnog članka o Tesli, od prije 126 godina:

2-prenijeli-pisanje-cikago-heralda-a3-prenijeli-pisanje-cikago-heralda-b
Portal Analitika