Crna hronika

Monika Jovanović nije umiješana u pokušaj ubistva službenika ZIKS-a

Vijeće Višeg suda u Podgorici juče je donijelo presudu prema kojoj Nikšićanka Monika Jovanović nije umiješana u pokušaj ubistva sprovodnika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) Miloja Pekovića.
Monika Jovanović nije umiješana u pokušaj ubistva službenika ZIKS-a
Dnevne novineIzvor

Apelacioni sud ukinuo je presudu Višeg suda kojom je Jovanović prošlog maja oslobođena optužbi da je stavljala metke i pripremala pištolj kojim je pucano na Pekovića.

Podsjećamo, Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu i vratio predmet na ponovno odlučivanje, a tom presudom Jovanović je bila oslobođena optužbi za predmetno djelo.

Branilac Monike Jovanović, advokat Sava Kostić kazao je da je jedino takva odluka pravna, pravedna i pravilna s obzirom da okrivljena nije izvršila krivično djelo koje joj je stavljeno na teret predmetnom optužnicom.

“Sudeće vijeće je u ponovnom postupku u potpunosti postupilo po navodima iz ukidne odluke Apelacionog suda Crne Gore i utvrdilo ono što je i u prvom postupku utvrdilo u pogledu odlučnih i svih drugih činjenica bitnih za donošenje zakonite odluke. Više državno tužilaštvo u Podgorici treba da shvati i prihvati činjenicu da je vodilo istragu i postupak protiv pogrešne osobe za predmetno krivično djelo a ovo imajući u vidu oštećenog Peković Miloja jer ni oštećeni ni društvo u cjelini nemaju nikakav interes da bude procesuirana osoba koja nije izvršila predmetno krivično djelo”, rekao je Kostić Dnevnim novinama.

Podsjetimo, Peković je ranjen krajem marta 2016. godine, u podgoričkom naselju Zagorič, kada su na njega navodno pucale nepoznate osobe dok se vozilom kretao od Zagoriča, u blizini Vezirovog mosta.

Na posljednjem ročištu, u Višem sudu provedeni su materijalni dokazi, a potom su stanke iznijele završne riječi. Branilac okrivljene Nikšićanke kazao je tada da se ni u ponovljenom postupku ništa nije promijenilo, te da je jedina ispravna i zakonska presuda upravo oslobađajuća. On je istakao da je okrivljena potvrdila da je dodirivala metke, te da nije mijenjala iskaz od prvog saslušanja. Uz to, naveo je Kostić, i svjedok Vladimir Jovanović, bivši đever optužene, bez obzira što nijesu više u dobrim odnosima, bio je dosljedan svom iskazu iz ranijeg postupka, koji se podudara sa odbranom optužene.

Prema navodima iz optužnice, Jovanović je početkom marta 2016. godine sa umišljajem pomogla nepoznatim osobama u pokušaju ubistva šefa sprovodničke službe Pekovića i stavila im na raspolaganje pištolj nepoznate marke kal. 9 mm, u koji je stavila municiju.

Pištolj su ta lica koristila, kada su u Ulici Drugog crnogorskog batalj ona u Podgorici sa umišljajem pokušali da ubiju Pekovića, dodaje se u optužnici.

Portal Analitika