Ostalo

Filip Radović: Ponosan sam na medalje, glavni cilj Paraolimpijske igre u Tokiju

Po ko zna koji put paraolimpijci su učinili Crnu Goru ponosnom. Ovog puta naša reprezentacija je donijela dva odličja sa Evropskog prvenstva iz Helsingborga.
Filip Radović: Ponosan sam na medalje, glavni cilj Paraolimpijske igre u Tokiju
Nova MIzvor

Prvi put je osvojena ekipna medalja - bronzana, dok je Filip Radović nastavio da dominira na prvenstvu Starog kontinenta. Nakon dvije uzastopne bronze, u Vejlu 2015. i Laškom dvije godine kasnije naš stonotenioser okitio se srebrom. Put do vrha nije bio lak, a Radović je do medalje ostvario pet uzastopnih pobjeda.

„Već duži period sam bio fokusiran na ovaj turnir i nije mi bilo lako jer sam htio da pokažem svoju najbolju igru. Mislim da sam u tome uspio, najviše zahvaljujući mom treneru Nikolaju Lupuleskuu koji me je spremio maksimalno za ovo takmičenje. Pojedinačni dio prvenstva u grupnoj fazi sam odigrao bez premca uz samo jedan izgubljeni set od Francuza Boheasa koji je bolje rangiran od mene. To mi je pomoglo u četvrtfinalu gdje sam bio jedan od četiri nosioca što mi je olakšalo put do finala u kojem sam izgubio od velikog šampiona Poljaka Patrika Čojnovskog . Nakon toga sam rasterećeno igrao u ekipnom dijelu što je sigurno pomoglo da stignemo do bronzanog odličja i to protiv velike Španije“, kazao je Radović.

Filip nas je godinama unazad navikao na velike uspjehe, kako individualne tako i reprezentativne. Sada, iako veoma mlad, na velika takmičenja dolazi kao favorit što je na neki način određena doza pritiska.

„Kada sam osvojio prvu medalju na Evropskom prvenstvu 2015. godine to je bilo veliko iznenađenje. Dvije godine kasnije jesam bio stariji i iskusniji ali nisam bio favorit iako sam ponovo stigao do odličja. Sada, na ovom prvenstvu je već bio drugačiji osjećaj za mene. Osjećao sam da mogu i da me je terner odlično spremio. Moram priznati i da je zbog klasifikacije kategorija konkurencija bila slabija ali ja mislim da sam pokazao da pripadam vrhu i da sam zasluženo osvojio srebro“, rekao je Radović.

Vremena za odmor nema. Našeg reprezentativca očekuju novi turniri kako bi ostao u trci za najveći događaj – Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

„Uskoro me očekuju turniri u Finskoj i Holandiji koji neće biti veliki, ali sam na njima glavni favorit i moraću da opravdam očekivanja. Znate da kada ste jedan od nosioca svi žele da vas pobijede i imaju mnogo više motiva. Ja ću pokušati da iskoristim dobru formu i ostvarim dobre rezultate kako bih ostao na mjestu koje me vodi u Tokio, a koje moram zadržati sve do 31. marta naredene godine. Svakako da mi je plasman na Paraolimpijske igre najvažniji i nadam se da ću u tome uspjeti, a ako do toga dođe sigurno da neću ići bez ambicija“, zaključio je Filip Radović.

Iz Paraolimpijskog komiteta saglasni su da je plasman Radovića na igre u Tokiju najveći projekat ovog saveza te da su sigurni da će naš, već sada proslavljeni stonoteniser, opravdati očekivanja i podići normu kako bi omogućio plasman još jednog crnogorskog takmičara na veliko takmičenje što bi omogućilo i nastup ekipne reprezentacije, a to bi zaista bio veliki uspjeh.
 

Portal Analitika