Kultura

Programom Crnogorske kinoteke počelo svečano obilježavanje Dana evropske baštine 2019.

Sinoć je u Biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici počelo svečano obilježavanje Dana evropske baštine, organizovanjem revije filmova nastalih u produkciji “Lovćen filma”, a u okviru proslave 70 godina od osnivanja ovog preduzeća.

Programom Crnogorske kinoteke počelo svečano obilježavanje Dana evropske baštine 2019.
Portal AnalitikaIzvor

Petodnevni program, koji Ministarstvo kulture realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, počeo je prikazivanjem reportaže sa proslave 13. jula iz 1951. godine, a publici su prezentovani i filmovi “Mrtvi grad”, reditelja Velimira Stojanovića, “Kamen i more”, Veljka Bulajića,  “U spomen slavne mornarice”, Zdravka Velimirovića, “Selo Tijanje”, Branislava Bastaća, “Kok pr kok”, Nikole Jovićevića, i  “900 ruku”, Branislava Bastaća.

kinoteka-002

Organizatori su podsjetili da Crna Gora, kao buduća članica Evropske Unije, kroz saradnju sa međunarodnim partnerima, teži postavljenim ciljevima valorizacije i adekvatne zaštite kulturnog nasljeđa, čiji je osnov upravo edukacija, ali i podizanje svijesti o značaju baštine za razvoj društva. U skladu sa navedenim, obilježavanje 70 godina od osnivanja Lovćen filma, kao prvog preduzeća ove vrste u Crnoj Gori, upisuje se na listu jednog od 70,000 događaja koji se realizuju širom Evrope, sa ciljem promocije, ali i širenja znanja o važnosti zaštite i očuvanja kulturne baštine za društvo.  Naglašeno je da širom Evrope Dani evropske baštine omogućavaju građanima da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara kroz niz tematskih događaja, koji doprinose upoznavanju do sada manje poznatih segmenata istorije bitnih za uobličavanje kulturnog identiteta Evrope. 
Ministarstvo kulture, u saradnji sa Savjetom Evrope, Evropskom komisijom i lokalnim i nacionalnim institucijama iz oblasti kulture Dane evropske baštine realizuje dvanaestu godinu zaredom. Ovogodišnja manifestacija koja se širom Evrope organizuje sa temom “Umjetnost i zabava – baština na pozornici”, bazirana je na prezentaciji preko 30 besplatnih programa, koji će biti realizovani u periodu od 23. do 30. septembra u Budvi, Cetinju, Kotoru, Kolašinu, Nikšiću, Podgorici, Rožajama, Tivtu, Herceg Novom i Ulicnju.
 

Portal Analitika