Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Mustafić otovrio Konferenciju “Perspektiva zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori i primjeri dobre prakse”

Mustafić otovrio Konferenciju “Perspektiva zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori i primjeri dobre prakse”

Grant šeme i javni pozivi za dodjelu nepovratnih sredstava značajno su doprinijeli da se ambijent zapošljavanja osoba sa invaliditetom unaprijedi, u odnosu na raniji period. To je ocijenio direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić otvarajući završnu Konferenciju uspješno realizovanog projekta “Perspektiva zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori i primjeri dobre prakse”,  u organizaciji Centra za građansko obrazovanje.
Mustafić otovrio Konferenciju “Perspektiva zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori i primjeri dobre prakse”
Portal AnalitikaIzvor

-Zavod je, od kada je objavljen prvi javni poziv,  do danas sproveo osam javnih poziva, vrijednih 13.5 miliona eura. U Crnoj Gori je 660 poslodavaca koji su ostvarili pravo na subvenciju zarade jer su zaposlili 1012 osobe sa invaliditetom - saopštio je Mustafić i dodao da Zavod realizuje brojne programe namijenjene osobama sa invaliditetom.
-Namjera nam je da, kao institucija koja se najneposrednije bavi rješavanjem problema nezaposlenosti, doprinesemo prevenciji njihove socijalne isključenosti. Trudimo se i da im omogućimo više šansi za sticanje praktičnih znanja, prilagodimo njihove sposobnosti tržištu rada i povećamo zapošljivost. Nastojimo i da smanjimo predrasude, prije svega poslodavaca i šire javnosti, da osobe sa invaliditetom nijesu za radni angažman- istakao je direktor ZZZ. 
Mustafić je, tom prilikom, kazao i da Zavod za zapošljavanje prepoznaje u civilnom sektoru snažnog partnera. 
-Zavod sa Centrom za građansko obrazovanje ima dugogodišnju saradnju. Prepoznajemo ih kao kredibilnog realizatora raznih programa koji je, inovativnim idejama i profesionalnim odnosom u realizaciji projekata, dao pozitivan primjer u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Veliki je bio i njihov doprinos i u povećanju nivoa informisanosti drugih poslodavaca o mogućnostima i benefitima zapošljavanja OSI - rekao je Mustafić i dodao da su nevladine organizacije, svojim zalaganjem i predanošću, stvorile trajna partnerstva i uticale na proširenje mreže poslodavaca, koji zapošljavaju lica sa invaliditetom. 
-Uspješnost realizacije brojnih projekata te povećan broj poslodavaca koji zapošljavaju OSI i koriste, zakonske, subvencije -  ohrabruje nas, ali i obavezuje. Obavezuje da, u cilju otvaranja novih radnih mjesta i obezbjeđivanja dugoročnijeg zapošljavanja OSI, i u narednom periodu, razvijamo partnerske odnose i finansiramo kvalitetne projektne ideje. Zato i danas pozivam sva pravna lica, bilo da se radi o realnom, javnom ili civilnom sektoru, da svojim idejama doprinesu većoj uključenosti osoba sa invaliditetom, na tržište rada - zaključio je direktor ZZZ Suljo Mustafić.
 

Portal Analitika