Abiznis

Zabrinutost za svjetski ekonomski rast podigla cijene zlata

Cijene zlata porasle su u ponedjeljak pod uticajem kontinuiranih napetosti na Bliskom istoku i znakova stagnacije ekonomskih aktivnosti u eurozoni.
Zabrinutost za svjetski ekonomski rast podigla cijene zlata
Agencije/Portal AnalitikaIzvor

Nada da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina sporazumno riješiti trgovinski sukob nestala je nakon izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu nije potreban trgovinski sporazum s Kinom prije predsjedničkih izbora u SAD-u koji će biti održani naredne godine, prenosi Hrportfolio.

Pozitivan pomak u rješavanju američko-kineskog trgovinskog sukoba malo je vjerovatan s obzirom na to da je kineska delegacija otkazala planiranu posjetu glavnim poljoprivrednim proizvođačima među saveznim državama SAD-a.

Cijena unce zlata na fizičkom tržištu porasla je 0,15 odsto, na 1.519,12 USD. U terminskim ugovorima na američkom tržištu zlatom se trgovalo po 0,8 odsto višoj cijeni, od 1.526,55 USD.

U međuvremenu je Trump odobrio raspoređivanje dodatnih američkih vojnika i sistema protivzračne odbrane u Saudijskoj Arabiji, nakon prošlosedmičnog napada na naftne objekte.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani najavio je da će ove sedmice na Opštoj skupštini Ujedinjenih naroda predstaviti sigurnosni plan za Persijski zaliv čiji je cilj stabilizacija regije i izbjegavanje sukoba sa SAD i njihovim saveznicima.

U razgovoru za Fox News američki državni sekretar Mike Pompeo kazao je da je zadatak dodatnog američkog vojnog kontingenta "odvraćanje i odbrana" u regiji Persijskog zaliva.
đ
“Ako to ne bude dovoljno, američki predsjednik će preduzeti dodatne mjere i iransko vođstvo je toga svjesno”, kazao je Pompeo.

Portal Analitika