Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • DRI: Uzdržano mišljenje na evidentiranje obračuna i naplate doprinosa za socijalno osiguranje

DRI: Uzdržano mišljenje na evidentiranje obračuna i naplate doprinosa za socijalno osiguranje

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uzdržano mišljenje na reviziju evidentiranja obračuna i naplate doprinosa za socijalno osiguranje.
DRI: Uzdržano mišljenje na evidentiranje obračuna i naplate doprinosa za socijalno osiguranje
MinaIzvor

DRI je, kako se navodi u saopštenju, uradila revizije pravilnosti i informacionog sistema evidentiranja obračuna i naplate doprinosa za socijalno osiguranje.

„Predmet revizije se odnosi na evidentiranje obračuna i naplata doprinosa za socijalno osiguranje u informacionom sistemu Poreske uprave (PU), kao i prenos podataka Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i Fondu za zdravstveno osiguranje“, navodi se u saopštenju.

Iz DRI su kazali da revizijom, zbog nepotpune dokumentacije i protoka vremena, nije bilo moguće pribaviti dovoljno revizorskih dokaza na osnovu kojih bi se mogle utvrditi činjenice funkcionisanja u potpunosti informacionog sistema PU i na osnovu toga revizorski nalazi, posebno koji se odnose na razmjenu podataka sa fondovima PIO i za zdravstveno osiguranje i Zavodom za zapošljavanje.

„To ima za posljedicu neispunjavanje obaveza iz Protokola o razmjeni podataka u UCG sistemu, pa nadležni kolegijum izražava uzdržano mišljenje“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u izvještaju DRI, reforma poreskog sistema sprovedena je kroz projekat Objedinjena registracija i naplata poreza i doprinosa - UCG sistem.

Projekat je finansiran kreditom Svjetske banke (SB), a primjenjuje se od 1. januara 2011. godine. Registracioni podaci osiguranika i obveznika uplate doprinosa se smještaju u Centralni registar obveznika i osiguranika (CROO).

DRI je u izvještaju konstatovala da Ministarstvo finansija nije dostavilo određene dokumentaciju.

„Ministarstvo je takođe potvrdilo da nije donijelo podzakonske propise kojim je trebalo, u skladu sa Zakonom o objedinjenoj registraciji i sistemu izvještavanja o obračunu i naplati poreza i doprinosa, bliže urediti načine ažuriranja centralnog registra i dostavljanja podataka iz centralnog registra korisnicima“, navodi se u saopštenju.
 

Portal Analitika