Svijet

Pilule za mršavljenje uzrokovale smrt 2.000 osoba?!

U Francuskoj počinje sudski proces protiv privatne laboratorije "Servije", regulatorne agencije za bezbjednost ljekova i 21 optuženog lica zbog pilule za mršavljenje "medijator", za koju se sumnja da je dovela do 2.000 smrtnih slučajeva, prenose svjetske agencije.
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj slučaj izazvao je kritike javnosti u Francuskoj, a vlasti su saopštile da postoji mogućnost da je pet miliona pacijenata bilo izloženo "medijatoru" prije nego što je povučen sa tržišta 2010. godine.

"Servijeov" lijek razvijen je za slučajeve pretjerane gojaznosti pacijenata sa tipom dva dijabetesa, ali je prepisivan i za smanjenje apetita.

"Servije", jedna od najvećih privatnih laboratorija u Francuskoj, optužena je za prikrivanje štetnih efekata lijeka. ANSM je optužen za nezainteresovanost i nereagovanje u sprječavanju smrti pacijenata.

U periodu između 1976. godine i 2009. godine, uprkos činjenici da se sumnja da lijek izaziva probleme u radu srca i pluća, on je prepisan za skoro pet miliona pacijenata.

Pojedine žene koje su bile zdrave kada su krenule sa upotrebom lijeka prijavile su da ne mogu da se penju uz stepenice i imale su trajne kardiovaskularne probleme koje su im ograničile sposobnosti u svakodnevnom životu. "Servije" je do sada isplatio skoro 132 miliona eura odštete.

Tokom procesa koji bi trebalo da traje sedam nedjelja, trebalo bi da se dođe do zaključka - zašto je sporni lijek ostao na tržištu toliko dugo?!

Portal Analitika