Društvo

Pažin: Vlada pokreće snažniji odgovor države u borbi protiv trgovine ljudima

Vlada Crne Gore je spremna da pokrene i koordinira snažniji i odlučniji odgovor državnih institucija i čitavog društva na problem trgovine ljudima, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na tematskoj sjednici Savjeta za vladavinu prava posvećenoj borbi protiv trgovine ljudima.
Pažin: Vlada pokreće snažniji odgovor države u borbi protiv trgovine ljudima
Portal AnalitikaIzvor

Savjet je zaključio da je, osim odlučnog djelovanja policije, tužilaštva i sudova u cilju kažnjavanja počinilaca ovih teških krivičnih djela, takođe neophodno obezbijediti i adekvatnu zdravstvenu, socijalnu i pravnu zaštitu za žrtve trgovine ljudima, kako bi se što lakše oporavile od pretpljenih trauma i što uspješnije uključile u redovne društvene tokove.

Na sjednici je ocijenjeno da određeni oblici trgovine ljudima, poput zloupotrebe djece u svrhe prosjačenja i sklapanja prinudnih brakova, zahtijevaju osim represivnog i značajan edukativni rad sa naročito ugroženim zajednicama, u smislu suzbijanja ovih negativnih fenomena. 

Članovi Savjeta su se saglasili da je neprihvatljivo da u Crnoj Gori danas postoje djeca koja, pod opravdanjem tradicije ili običaja, bivaju prisiljena da prose ili stupaju u nazakonite brakove. Potpredsjednik Pažin je ocijenio da je dužnost crnogorskog društva da ne dozvoli da takvi anticivilizacijski običaji budu i dalje uzrok kršenja osnovnih ljudskih prava djece, poništenja njihovog dostojanstva i zaostajanja čitavih zajednica.

Zaključeno je, takođe, da je potreban rad na edukaciji pogođenih zajednica u kojima je potrebno objasniti roditeljima da crnogorsko društvo kroz besplatne i svima dostupne javne usluge, u prvom redu besplatno obrazovanje, nudi mnogo bolje životne prilike njihovoj djeci od pogubnih običaja koji jednako uništavaju i njihovo djetinjstvo i njihovu budućnost. 

Pozdravljeno je formiranje Operativnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, sastavljenog od predstavnika tužilaštva, policije i Ministarstva pravde, i izraženo očekivanje da će već do kraja godine koordinirane aktivnosti državnih organa proizvesti značajnije rezultate u suzbijanju ovih teških krivičnih djela.
 

Portal Analitika