Politika

Nimanbegu: Neka ministarstva su prepoznata po partijskom zapošljavanju

„Mislim da način partijskog zapošljavanja sigurno može škoditi razvoju naše države u budućnosti. Ovdje posebno mogu istaći određena ministarstva koja su možda prepoznata na taj način da se zapošljavanje, evidentno je i bez dokaza, radilo po partijskoj preferenciji i mislim da imamo demokratski defekt u tom dijelu. Moramo naći način da institucionalno poboljšamo stanje“, kazao je potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu na konferenciji sazvanoj povodom nedovoljne zastupljenosti osoba albanske nacionalnosti u organima opština Plav i Gusinje.
Nimanbegu: Neka ministarstva su prepoznata po partijskom zapošljavanju
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje da li u vladajućoj koaliciji postoji pisani dogovor sa ostalim partijama koji nije ispoštovan Nimanbegu je kazao da se dogovor tiče upravljačkih pozicija i ne dotiču se procentualne zastupljenost pri zapošljavanju u određenim institucijama.

„Fokusirali smo se na zapošljavanje i zastupljenost u državnim institucijama i organima koji djeluju na područjima opština Plav i Gusinje. Ova aktivnost je inicirana posjetom ovim opštinama koju smo obavili u maju mjesecu, a na poziv građana i Nacionalnog savjeta Albanaca“, rekao je potpredsjednik Skupštine.

Naveo je da su tada obavješteni o nezadovoljstvu u realizaciji, kako kaže, osnovnih ljudskih prava, prije svega u procesu zapošljavanja i procentualnog predstavljanja Albanaca u organima lokalne i državne vlasti i ostalim institucijama sistema. Prema njegovim riječima to u mnogome doprinosi slabom ekonomskom položaju, prije svega mladih porodica, a sa tim i velikom iseljavanju Albanaca iz ovih krajeva.

 

nimanbegu12

 

„Generalno gledano imam utisak da su vođe državnih organa kojima smo se obratili sa molbom da nam dostave podatke o zastupljenosti Albanaca u tim institucijama imali želju da prikriju, usudio bih se reći, poražavajuće stanje o zapošljavanju Albanaca, izvlačeći se na konstatacije, o ustavnoj i zakonskoj zaštiti pojedinca i njihovih prava da se ne moraju izjasniti o nacionalnoj pripadnosti, a da je stanje u ovim opštinama u zapošljavanju porazno govore i neke brojke sa terena. Kao primjer navešću da je broj zaposlenih u državnim institucijama u Gusinju prema našim podacima oko 700, dok je broj zaposlenih Albanaca u njima svega 35. To su pretežno prosvjetni radnici. Ovo predstvalja oko pet odsto zaposlenih, a postotak albanskog stanovništva u ovim opštinama je znatno veći od toga“, istakao je Nimanbegu.

Prema iznesenim podacima ovu su institucije u kojima nema zaposlenih Albanaca (imena institucija su data uz broj zaposlenih u njima):

U područnoj policiji od 105,

Osnovni sud 16,

Tužilaštvo 6,

Sud za prekršaje 5,

Informativna služba 6,

Uprava za inspekcijske poslove 7,

Zavod za zapošljavanje 6,

Centar za socijalni rad 16,

Poreska uprava 4,

Pošta 12 i  

Nacionalni parkovi 30.

„Ne postoji institucionalni odgovor kada, kako i ko će ispraviti ovo decenijsko zanemarivanje. Navešću još da  se u dva odgovora, Uprave za inspekcijske poslove i MUP-a, poziva na član Ustava da niko nije obavezan da se izjašnjava o svojim vjerskim i drugim uvjerenjima. Ja opet pitam kako bez evidencije i podataka popraviti stanje? Po mom mišljenju nacionalna pripadnost nije uvjerenje prema tome ovaj se član Ustava ne bi trebao koristiti u tom kontekstu“, zaključio je potpredsjednik Skupštine.

Portal Analitika