Politika

Damjanović nije dobio podršku da bude član Odbora

Šef Posebnog kluba poslanika, Aleksandar Damjanović, nije danas dobio podršku da bude član Odbora za reformu izbornih zakona. Za Damjanovića su na sjednici Administrativnog odbora glasala tri poslanika opozicije (Milutin Đukanović, Branka Bošnjak i Raško Konjević), jedan poslanik vlasti je bio protiv (Milorad Vuletić), dok je sedam ostalih bilo uzdržano.
Foto: Portal Analitika
Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, pitao je u toku rasprave predsjednika Administrativnog odbora, Luiđa Škrelju, gdje u odluci o osnivanju Odbora za izborne reforme piše da jedan poslanički klub nema predstavnike.

„Na sva naša upozorenja da kršite odluku, glasali ste 23. avgusta u plenumu. Nemojte sad ovo pitanje da prebacujete unutar opozicije. Ne raspravlja se, kolega Škrelja, o odluci. Kada se odluka usvoji, ona se poštuje“, istakao je Konjević.

Škrelja je odgovorio da Damjanović ima pravo da bude član Odbora, ali da je zakasnio.

Damjanović i Demokrate bili su na jedinstvenoj listi – ʼKljučʼ, ali su se nakon toga podijelili u dva kluba. Da li je korektno da dva kluba sa iste liste imaju dva predstavnika u Odboru, a da Demokratama pripadne jedan iako su najjači opozicioni klub poslije Demokratskog fronta (DF)?“, rekao je Škrelja.

Marta Šćepanović iz Demokratske partije socijalista (DPS) pozvala je kolege da glasaju o zahtjevu Posebnog kluba poslanika „pošto nema dogovora opozicije”.

Milutin Đukanović iz DF-a ocijenio je da se niko nikada nije dogovarao o kvotama u bilo kom odboru. 

„Brutalno ste pogazili odluku o formiranju Odbora i sad manipulišete pričom da se opozicija dogovori o mjestima“, rekao je on. 

Škrelja mu je replicirao riječima da Administrativni odbor nema ovlašćenja da razriješi bilo koga, na šta je Đukanović pitao: „A kako ste razrješavali ljude iz savjeta i ostalih državnih organa?“.

„To je drugo“, odgovorio je Škrelja.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak rekla je da je vlast svjesno izigrala odluku o formiranju Odbora kako bi Demokrate ušle u to radno tijelo.

„Zna se ko je uzurpirao Damjanovićevo mjesto. Jasno ste na plenumu Skupštine čuli predstavnike SDP-a, kolege Konjevića i Ranka Krivokapića, da neće učestvovati u radu Odbora ako se krši odluka o njegovom formiranju. Vi ne želite da Odbor radi. On na ovakav način nema legitimitet“, poručila je Bošnjak.

Podsjetimo, odluka o formiranju Odbora predviđa mogućnost da klub poslanika koji je u tom tijelu zastupljen s dva ili više članova, ima pravo da ustupi drugom klubu jedno mjesto.

Damjanović je u više navrata poručio da ne želi ničije mjesto, niti prihvata proširenje Odbora, već hoće da mu Demokrate „vrate ukradeno“.

Portal Analitika