Politika

Đukanović na zasijedanju Generalne skupštine UN

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predvodiće delegaciju države na 74. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) koja će biti održana od sjutra do 30. septembra u Njujorku.
Đukanović na zasijedanju Generalne skupštine UN
Mina Izvor

Na zasijedanju će učestvovati i crnogorski šef diplomatija Srđan Darmanović.

Centralna tema ovogodišnje generalne debate biće - Stimulisanje multilateralnih napora za iskorjenjivanje siromaštva, postizanje kvalitetnog obrazovanja, borbe protiv klimatskih promjena i inkluzije.

"Zasijedanje će biti fokusirano na ključne globalne teme koje se tiču mira, bezbjednosti i promovisanja partnerstava za dostizanje ciljeva održivog razvoja", kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Darmanović će tokom boravka u Njujorku učestvovati i na Samitu lidera o klimatskoj akciji koji će prethoditi Generalnoj debati.

Na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN, planirani su brojni multilateralni sastanci i bilateralni susreti šefa crnogorske diplomatije sa visokim predstavnicima zemalja učesnica, zvaničnicima UN i drugih organizacija.

"Učešće crnogorske delegacije Crne Gore na 74. zasijedanju Generalne skupštine UN predstavlja priliku za dalju promociju rezultata i prioriteta države na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, jačanje pozicije i vidljivosti Crne Gore u UN, kao i unapređenje bilateralnih odnosa sa državama učesnicama", kaže se u saopštenju.

Portal Analitika