Društvo

Za lične isprave ne čeka se duže od sat

 U područnim jedinicama i filijalama za građanska stanja i lične isprave u kojima se mogu izvaditi potvrde o prebivalištu, odnosno lične karte, vozačke dozvole, pasoši, prijaviti boravak, podići saobraćajna dozvola i dr. najduže se čeka malo duže od sata i to u pojedinim situacijama. 
Za lične isprave ne čeka se duže od sat
Nova PobjedaIzvor

Kako objašnjavaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova, u manjim jedinicama građani u šalter salama ne ostaju duže od 30 minuta, odnosno u većim do sat. U područnoj jedinici u Podgorici se čeka duže od sat kada je povećan broj zahtjeva tokom upisa na fakultete i slično. - Imajući u vidu da se implementiraju nova zakonska rješenja koja predviđaju „pružanje usluga na jednom šalteru“, povećan obim posla, koji u većim centrima ponekad rezultira prividnim stvaranjem gužve, nije razlog koji bi uskratio bilo kojem građaninu pristup u ostvarivanju prava – kažu iz MUP-a. 

Kako objašnjavaju, obaveza svakog zaposlenog je etično ponašanje kojim neće umanjiti svoj ugled i ugled organa u kojem radi. Iz MUP-a ističu da službenici prema građanima moraju postupati profesionalno, nepristrasno i jednako. - Svaki građanin ima mogućnost da podnese pritužbu na rad službenika i pristup u ostvarivanju prava, a ovaj organ obavezu da na njih i odgovori. Pristiže mali broj pritužbi, na koje se odmah reaguje, utvrđuje eventualni propust u postupanju službenika i otklanjaju nedostaci, ukoliko postoje – naglašavaju iz MUP-a. 

Ekipa Pobjede je u petak oko 15 sati posjetila Područnu jedinicu MUP-a u Podgorici kada i nije zatekla veliku gužvu. Razlog za to je vjerovatno što je to vrijeme ručka, te da veći broj ljudi vjerovatno dođe izjutra i oko podne. U razgovoru sa građanima, došli smo do saznanja da dokumenta uglavnom dobiju za najduže sat vremena, a niko od njih nije bio naročito nestrpljiv. Njihovo mišljenje je da je novi sistem unaprijedio uslugu, a neki od njih su i dali sugestije kako sistem treba dalje da napreduje. Poput prijedloga u uvođenju posebnog šaltera gdje bi dolazili oni koji elektronski prethodno zakažu. 

LJETNJA SEZONA 

Prema podacima MUP-a, od 1. januara do 17. septembra 2019. godine izdato je 60.069 pasoša i 69.700 ličnih karata. - Tokom ljetnje turističke sezone uvodi se desetočasovno radno vrijeme u područnim jedinicama i filijalama na Primorju, gdje službenici rade od 7 do 17 časova, a usluge građanima, turistima i privrednicima pružaju se u periodu od 8 do 16 časova – navode iz MUP-a. Područna jedinica za građanska stanja i lične isprave Podgorica od 13. maja ove godine radi od 7 do 19 časova, a za rad sa strankama predviđeno radno vrijeme je od 8 do 18 časova, svakog radnog dana.

 - Zbog povećanog obima posla tokom ljeta, radi olakšanog pristupa uslugama, veće efikasnosti rada i zadovoljstva građana, organizujemo i upravne dane na teritoriji pojedinih opština, tako što instaliramo mobilne kancelarije u kojoj građani mogu da podnesu zahtjeve za izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, izvoda iz matičnih registara, kao i zahtjeve za izdavanje dozvola za boravak i rad stranaca u Crnoj Gori – ističu iz MUP-a. Naglašavaju da za osobe sa invaliditetom, bolesna i stara lica koja nijesu u mogućnosti da podnesu zahtjeve za izdavanje ličnih isprava (lična karta i pasoš), u prostorijama područnih jedinica i filijala, realizuju mobilne stanice za uzimanje biometrijskih i drugih podataka na adresi podnosioca zahtjeva. - Jedan od načina koji olakšava građanima pristup u ostvari vanju prava je mogućnost naručivanja pojedinih dokumenata elektronskim putem i dostavljanje na kućnu adresu u kratkim rokovima. To su uvjerenja iz registra državljana, uvjerenja o prebivalištu, izvodi iz matičnog registra rođenih, promjene adrese – podsjećaju iz MUP-a. 

LIČNE ISPRAVE 

- Ministarstvo unutrašnjih poslova je unaprijedilo sistem izdavanja dokumenata na način da su svi registri objedinjeni (registar rođenih, državljana, prebivališta i sl.), tako da građani ne moraju da prilažu dokaze u postupcima po zahtjevu za izdavanje lične karte ili pasoša – objašnjavaju iz MUP-a. Kako ističu, dovoljno je da građani prilože dokaz o izvršenoj uplati propisane naknade i identifikacionu ispravu. Kada je riječ o pasošu, potrebno je da se uplati ukupno 40 eura, od čega 15 eura za naknadu za obrazac pasoša, i 25 eura za administrativnu taksu, koju, kako objašnjavaju, ne plaćaju lica do navršene 21. godine života. Da bi dobili ličnu kartu, potrebno je pet eura za naknadu za obrazac tog dokumenta. 

- U skladu sa Zakonom o putnim ispravama Ministarstvo je obavezno da izda pasoš, odnosno odluči po zahtjevu što prije, a najkasnije u roku od 15 dana. U skladu sa Zakonom o ličnoj karti Ministarstvo je obavezno da izda ličnu kartu, odnosno odluči po zahtjevu što prije, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. Kako su pojednostavljene procedure, i kako bi građani što prije ostvarili svoja prava, u praksi je rok za donošenje odluke po zahtjevu mnogo kraći – ističu iz Ministarstva.
 

Portal Analitika