Kultura

Posveta ljubavi

„Lover“ je prije svega album za dečka Tejlor Svift, pa tek onda za njene fanove. I to je samo po sebi bitna objava i iskaz, kada je jedna moderna pop zvijezda u pitanju.
Posveta ljubavi
S.S.
S.S.Autor
ObjektivIzvor

U njenoj horizontali velikog lanca ishrane mejnstrim muzike, malo je onih koji mogu reći da pišu bolje pjesme od Tejlor Svift. Bivša kantri princeza je na prošlom albumu „Reputation“ prije dvije godine zaratila sa svim i svačim, a posebno sa onima koji su je kritikovali zbog bilo čega.

Iskrenost

U prostoru između nesigurnosti i iskrenosti, između mnogo puta ponavljane parole da svi treba samo da je ostave na miru, pronašla je prepoznatljivost na planetarnoj sceni. Na „Lover“, sedmoj ploči, je spustila loptu - a ponovo djelovala podjednako iskreno. Razlog je londonski glumac Džo Alvin, sa kojim je već dugo u vezi.

Ne obraćajte pažnju na udarne singlove - upravo je „Me!“, koja je pompezno najavila album i najtanja pjesma ploče. „Forgot That You Existed“ je zato idealno otvorila ploču - posveta Alvinu, koji kao da je jednim dahom oduvao debeo talog cinizma sa Tejlorinih dana.

- Mislila sam i da će me ovo ubiti, ali ipak nije - priznaje Tejlor Džou, i već tada je jasno da je cijeli album njeno malo ljubavno pismo ljubavi samoj po sebi.

Naravno, Tejlor Svift ne propušta priliku da, iz ugla mlade feministkinje, žestoko ošine dvostruke standarde modernog društva o koje se sapliće na svakom koraku („The Man“).

tejlor-svift-2

- Smučilo mi se da trčim najbrže što mogu, bilo gdje. I pitam se, da li bi ipak stizala brže da sam muško - pjeva na „The Man“, jednom od najvećih američkih hitova ovog ljeta.

Dostojanstvenost

Na „London Boy“ ispisala je radosnu i svježu posvetu gradu njene ljubavi i isput gađala brdo britanskih stereotipa, poput ragbija, popodnevnog čaja ili pabova. Na „Soon You'll Get Better“ šalje jasnu poruku oboljeloj majci uz priznanje: „očajnici uspiju da pronađu vjeru, pa se i ja sada molim Isusu“... Simbolično, na pjesmi su svirale The Dixie Chicks, najdraži bend njene majke.

Ukupan utisak o ploči „Lover“ je dobar, jer je slava jednog nimalo lakog životnog balansa. Poput pokazne vježbe, kako jedna planetarno popularna mlada zvijezda iz jednostavnog pop svijeta kanališe svoj feminizam, potrebu za autentičnošću i slobodom - a sa druge strane iskreno voli i predaje se nekim sebi bitnim ljudima, u potpunosti. Tejlor Svift na sedmom albumu to čini sa izuzetnom lakoćom - srce joj je spušteno sa revera na rukav, a ona umije to da iznese dostojanstveno.

Ocjena: 70/100

(FOTO: billboard.com/ shopify.com)

 

Portal Analitika