Kultura

Norveška krimi-drama „Beforeigners“

Nova HBO serija zasnovana je na naučno-fantastičnim elementima koji nijesu usidreni u letećim brodovima i ko zna kakvim tehnološkim zavrzlamama, nego u nama bliskoj svakodnevici. Baš kao i remek djelo „The Leftovers“
Norveška krimi-drama „Beforeigners“ Foto: Objektiv
Marija Ivanović Nikičević
Marija Ivanović NikičevićAutor
ObjektivIzvor

Prošlo je tri godine, ali Norveška ne pokazuje ni najmanji znak da će prestati da bude najsrećnija zemalja na svijetu. Štoviše, mnogo prije 2017. kada je zauzela prvo mjesto na listi, počela je da važi za jednu od najsređenijih država, simbol napretka civilizacije, nametnuti i teško dostižni uzor „divljim“ društvima poput balkanskih. Uz njeno ime, nekako logično idu i: poštovanje ljudskih prava, politička debata, propisno parkiranje, zabrana pušenja na javnim mjestima, tegla za psovke, kultura za sve...

E, sad... Zamislite da u tu i tako civilizovanu Norvešku jedne divne noći nagrne grupa Vikinga.

Ambiciozan koncept

Što mislite da bi se dogodilo? Da li bi ih uopšte boljelo uvo za ljudska prava i ostale izmišljotine modernog doba? Ili bi samo nastavili da rade ono što najbolje znaju: da pale krstove, deru hrišćane, jedu živu zečetinu i loču medovinu iz rogova?

Dio odgovora na ovo više nego slikovito pitanje nudi fascinantna krimi-drama „Beforeigners“ („Fremvandrerne“ ili „Posjetioci iz prošlosti“), prva norveška i druga skandinavska originalna serija u produkciji televizije HBO.

beforeigners-1

Šestodjelna prva sezona, dostupna za striming na platformi HBO GO, počiva na jednoj od najoriginalnijih i najinteligentnijih ideja ove TV godine. Kreatori Ane Bjornstad i Eilif Skodvin (autorski tim izvanredne krimi-serije „Lilyhammer“ koja nam je, između ostalog, dala i „mesarski“ glumački debi Brusa Springstina) udružili su se sa režiserom Jensom Lienom (sjajni film „The Bothersome Man“, 2006) kako bi isporučili izuzetno ambiciozan koncept.

„Beforeigners“ je krimi-drama sa naučno-fantastičnim elementima koji nijesu usidreni u letećim brodovima i ko zna kakvim tehnološkim zavrzlamama, nego u nama bliskoj svakodnevici. Baš kao i TV remek djelo „The Leftovers“ sa kojim ovo skandinavsko čudo i te kako dijeli DNK.

Nesvakidašnji tim

Priča počinje jedne mračne noći blizu obale Osla, kada zelenkasta svjetlost bljesne iz okeana – i odjednom iz vode izroni nekoliko ljudi. Reklo bi se, više nego čudnjikavih, s obzirom na to da izgledaju kao da su došli iz kamenog doba.

beforeigners-2

Nakon što progovore nekim nerazumljivim jezikom, policajci shvataju da ove osobe stvarno jesu pristigle iz prošlosti. I da su samo prvi od ko zna koliko hiljada ljudi iz kamenog doba, vikinškog perioda i kasnog 19. vijeka koji će uskoro pristići bez ikakve ideje o tome kako su se stvorili u modernom Oslu.

Premisa postaje vruća čim se radnja premota sedam godina unaprijed i upoznamo dva glavna lika. Prvi je Lars Haland (Nikolaj Kleve Brok), dugogodišnji detektiv i zavisnik kojeg supruga ipak nije napustila zbog korišćenja zabranjenog opijata, već radi jednog od uglađenijih „posjetilaca“ iz 19. vijeka.

Druga glavna junakinja je Alfhildir (harizmatična Krista Kosonen), Larsova tek pristigla partnerka, prva „posjetiteljka“ koja je postala dio policijskih snaga Osla. I to na prevaru. Morala je da sakrije ratničko porijeklo budući da je Vikinzima zabranjeno da se priključe policiji.

beforeigners-3

Nesvakidašnji detektivski tandem (očekivan ali i u ovom slučaju lijepo obrađen tipski element iz skandinavskih proceduralaca) dobija prilično zapetljan zadatak: da istraži ubistvo jedne od „posjetiteljki“ iz kamenog doba. Naravno, Lars i Alfildir na putu do ubice nailaze na neočekivana otkrića – i o sebi, i jedno o drugom, i o svijetu u kojem žive.

Magnetična žena

Ako ste gledali i zavoljeli sjajne skandinavske TV proceduralce kao što je „Bron/Broen“ („Most“) ili „Forbrydelsen“ („Zločin“) – moraćete da padnete na dupe i pred serijom „Beforeigners“. Vjerovali ili ne, Saga Noren dobila je dostojnu nasljednicu.

Ove godine malim ekranima jeste defilovalo mnogo magnetski privlačnih žena, ali malo koja može da se mjeri sa Alfildir i načinom na koji je igra sjajna Krista Kosonen. Naravno, izvanredna postava sa njom na čelu samo je jedan od aduta kreatorskog tima koji je još u krimi-seriji „Lilyhammer“ (nordijska miljenica fanova TV masterpisa kao što je „The Sopranos“) pokazao da umije da izabere perfektnu glumačku ekipu.

Kreatori serije koriste opšta mjesta krimi-žanra, ali samo kao narativni kostur koji im služi da spakuju i isporuče potpuno originalan koncept. Glavna ideja, da imigranti ne dolaze iz drugih zemalja, već iz drugačijeg vremena – dovoljno je neobična da privuče i zadrži pažnju, a opet je i dovoljno bliska i realistično razrađena da postane jasna parabola o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju milioni ne tako željenih „pridošlica“ u Evropi.

beforeigners-5

U seriji „Beforeigners“, drame osoba pristiglih iz minulih vremena prikazane su baš onako kako biste mogli da ih zamislite kad bi se ovaj naučno-fantastični scenario stvarno dogodio. Izuzetno realno, uz prstohvat neodoljivog crnog humora koji mora da prati sudare civilizacija kao što su naša i vikinška.

Nije važno da li je riječ o banalnijim motivima, poput otvaranja vikinških pabova i razmaženih tinejdžera koji lažiraju svoje „dolaske“ radi popularnosti na društvenim mrežama... Ili o stravičnim posljedicama seks trafikinga koji prati toliki broj pristiglih žena o kojima niko ne vodi računa. Svaki od ovih motiva, opšte prikazan ili elaboriran kroz individualne priče, djeluje potpuno stvarno.

Uzavrela empatija

Jedan od faktora zbog kojih čitava priča djeluje realistično jeste i upotreba staronordijskog jezika. Kreatorski duo angažovao je tim skandinavskih lingvista i uložio žestoki napor u osmišljavanje jezika „posjetitelja“ kako bi napravio još jasniju razliku između njih i „starosjedilaca“ modernog doba. Ta odluka donesena je s debelim razlogom. Osim što jezik jeste jedna od glavnih odrednica njihovog identiteta i kulture, tako otežana komunikacija jeste bitan problem sa kojima se suočavaju pravi imigranti daleko od kuće.

beforeigners-4

Više je razloga zbog kojih je „Beforeigners“ jedna od najbriljantnijih parabola o imigraciji koju biste mogli da zamislite, čak i ako ostavimo po strani njenu umjetničku vrijednost.

Najvažniji od njih je definitivno empatija koju ovaj sjajni krimi-serijal budi prema onima koji se suštinski toliko i ne razlikuju od nas. I spoznanje da bi imigracija, jedan od ključnih problema od neofašizma uzavrelog modernog svijeta, koliko-toliko i mogao osedlati, ako ne i riješiti, kad bismo mogli da kontrolišemo sopstvene predrasude i kafkijansku birokratiju čijim smo osmišljavanjem kaznili i sebe i druge.

To je definitivno najviše što može da pruži televizijska umjetnost 21. vijeka. Zato treba da ostavite sve što radite i posvetite se ovoj seriji. Vjerujte, toliko je genijalna, da bi u naš vijek zalutali Vikinzi radije sjeli i gledali „Beforeigners“ na HBO GO nego palili krstove, drali hrišćane, jeli živu zečetinu i pili medovinu iz rogova.

(FOTO: imdb.com)

 

Portal Analitika