Abiznis

Bolnica Meljine otišla u stečaj

Sudija Miodrag Anđelić je usvojio zahtjev Elektroprivrede Crne Gore i zbog duga od 242,3 hiljade eura otvorio stečaj u PZU Opštoj bolnici Meljine. Ovu odluku saopštio je nekoliko minuta nakon zaključenja ročišta za ispitivanje stečajnih razloga i za stečajnog upravnika imenovao Žarka Ostojića.
Bolnica Meljine otišla u stečaj
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju Centralne banke Crne Gore na koji se čekalo kako bi se donijela odluka o otvaranju stečaja, stoji da su računi bolnice blokirani na iznos od 6,6 miliona eura.

 Sudija Anđelić je početkom avgusta na zahtjev EPCG pokrenuo prethodni stečajni postupak  i naredio zabranu raspolaganja imovinom stečajnog dužnika bez saglasnosti upravnika ili sudije. Sudija je, kako navodi u obrazloženju, odredio ovu mjeru imajući u vidu sredstva, opremu i usluge koje pruža bolnica.

-Sud je, imajući u vidu opasnost koja izvjesno može nastupiti u odnosu na posljedice prestanka djelatnosti koja je u toku, a imajući u vidu njenu prirodu, odnosno sprečavanja njenog vršenja kroz sprovođenje određenih postupaka izvršenja uz mogućnost eventualne zloupotrebe prava u postupcima izvršenja, odnosno dovođenja povjerilaca u neravnopravan položaj uz mogućnost promjene imovinskog položaja dužnika, sud je izrekao mjeru kojom je odredio da se zabranjuje sprovođenje svih izvršenja prema stečajnom dužniku, uključujući i zabranu ostvarivanja prava razlučnih povjerilaca- stoji u rješenju o otvaranju prethodnog stečajnog postupka.

Pred Privrednim sudom se još uvijek ispituju razlozi za uvođenje stečaja u Meljine kompleks, kompaniju koja upravlja bolnicom. Na ročištu je rečeno da je osnivač Atlas Kap izmirio sve obaveze prema predlagaču za otvaranje stečaja Oliveri Elez Mihajlović i Poreskoj upravi, koja se u međuvremenu pridružila zahtjevu za otvaranje stečaja. Po nalogu sutkinje Milice Vlahović Poreska uprava mora da se izjasni da li su, prema njihovoj evidenciji, ove obaveze zaista izmirene.

Portal Analitika