Crna hronika

Svjedoci tvrde da je napadač bio nižeg rasta

Četiri svjedoka juče su u Višem sudu tvrdili da je nižeg rasta bio maskirani napadač koji je 30. juna 2011. godine, prilikom pljačke kladionice na Cetinju, ispalio hitac koji je usmrtio košarkaša Ljuba Jovanovića.
Svjedoci tvrde da je napadač bio nižeg rasta
Portal AnalitikaIzvor

U ovom postupku za ubistvo Jovanovića sudi se Aleksandru Konataru. Nikola Vuletić optužen je za razbojništvo, ali je on nedostupan vlastima i sudi mu se u odsustvu.

SVJEDOCI UBISTVA

Svjedok Zoran Đukanović ispričao je da je sporne večeri došao u kladionicu Lutrije Crne Gore sa Ilijom Kapom i da su igrali rulet. - Momak je uletio sa pištoljem i kleknuo sam na koljena. Čini mi se da je napadač rukom udario radnika kladionice dva puta. Tada su stajali jedan naspram drugog. Napadač je bio malo niži od radnika kladionice. Košarkaši su preskakali preko nas, izlazeći van. Čuo sam pucanj. Napadač je, čega se sjećam, bio hitar i manjeg rasta. Ja sam visok 178 centimetara, a ovaj je bio niži nekoliko centimetara. Primijetio sam kod napadača hitrinu - kazao je Đukanović.

On je odgovarajući na pitanje sudije Vladimira Novovića naveo da optuženog Konatara ne poznaje, a da Vuletića i njegovog brata poznaje iz viđenja. Advokat Miloš Radulović, koji zastupa porodicu Jovanović, prigovorio je iskazu ovog svjedoka, dodajući da će detaljnu analizu dati u završnoj riječi. Svjedok Ilija Kapa kazao je da se sve brzo odigralo i da je te večeri ušao napadač sa pištoljem i povikao ,,Pljačka, pljačka“.

- Mene je odgurnuo i pošao je kod radnika da uzme pare. Čuo sam pucanj. Nijesam vidio lice napadača jer je bio maskiran. Ne znam kada je izašao jer ga nijesam mogao vidjeti. Bila je to stresna situacija za mene, djelovalo mi je da se sve odigralo za 15 sekundi i da se neko šali - ispričao je svjedok. On je kazao i da Konatara zna iz viđenja, a da Vuletića ne poznaje. Svjedok Marinko Rajković je naveo da je igrao rulet u kladionici, a iza njega je stajao Ilija Kapa, koji nije mogao da uđe, jer je tada bio maloljetan. - Ja sam igrao rulet. Ilija je stajao iza zavjese, nije mogao da uđe jer je bio maloljetan. Odjednom Ilija me gurnuo, jer je, zaključujem, napadač njega odgurnuo. Ušao je pljačkaš sa pištoljem u lijevoj ruci. Uperio je pištolj u svakoga. Odmakao sam se prema zidu. Kada je napadač krenuo prema pultu, ja sam izašao napolje bržim hodom. To je bio šok za mene. Košarkaš Ljubo Jovanović je bio van kladionice, i ja sam ga sa još jednim starijim čovjekom ubacio u taksi vozilo. Napadač je bio dosta mršav i niži od mene 10-15 centimetara, a moja visina je 186 centimetara - kazao je Rajković.

OPIS NAPADAČA

Na jučerašnjem suđenju saslušan je i bivši košarkaš Nikola Ivanović. On je kazao da je sa sada pokojnim Jovanovićem bio drug i da su te noći kada je ubijen, ušli u kladionicu kako bi se sklonili od kiše. - Ušli smo u kladionicu i nedugo zatim ušao je momak sa fantomkom i počeo da maše pištoljem. Čuo sam kako je govorio ,,pljačka i daj pare“. Imao je naglasak kao da je iz Srbije. Bio je baš nizak, mislim da je bio visok 170 ili 175 centimetara. Napadač je imao i rukavice koje su bile otvorene na prstima, a mislim da je u desnoj ruci držao pištolj – naveo je svjedok.

Advokat Boris Marinović, koji zastupa Konatara, nakon saslušanja svjedoka ocijenio je da je istraga krenula od početka u pogrešnom pravcu. Optuženi je ranije pred tužiocem dao opširnu izjavu u kojoj je tvrdio da nije počinio ubistvo, te i da je to najvjerovatnije uradio izvjesni „Aco poštar“, ali da sa sigurnošću ne može da tvrdi.

- Apsolutno nemam veze sa tim događajem, ne poznajem ni Vuletića, niti bilo kog ko je u bjekstvu. To se desilo prije sedam godina i ja sam u policiju pozivan na informativni razgovor. Tog dana kada se desilo ubistvo našao sam se u parku sa Acom koji me pitao za koliko novca mogu da mu nabavim travu. Tu je bio i moj drug Andrija Radunović. Sjećam se i da smo pošli u Tuzi i kupili za 300 eura pola kilograma marihuane. Zaključili smo da je Jovanovića ubio Aco poštar jer se čudno ponašao i imao je oružje, ali ne mogu da tvrdim jer nijesam bio očevidac događaja – kazao je Konatar u istrazi.

Jovanović je bio slučajna žrtva, kada se nakon šetnje sa drugom iz reprezentacije sklonio od kiše u kazinu u centru Cetinja.

Portal Analitika