Kultura

Večeras počinje Podgorica art festival na više gradskih lokacija

Peti Podgorica art festival održaće se od 18. do 22. septembra na više gradskih lokacija, a pripremljen je bogat program.
Večeras počinje Podgorica art festival na više gradskih lokacija
Portal AnalitikaIzvor

Otvorena scena, odnosno velika bina, postavljena je na platou između zgrade uprave Glavnog grada i CNP-a. Na Otvorenoj sceni održavaju se koncerti muzičara iz Crne Gore i regiona, a u okviru Otvorene scene, postoje i zasebni djelovi festivala nazvani "Klasika kod Marka" i "Literarni pločnik".

"Klasika kod Marka", podrazumijeva održavanje koncerata klasične muzike na platou ispred spomenika Marku Miljanovu na uglu Bokeške i Njegoševe ulice, a Literarni pločnik podrazumijeva izražajno čitanje proze i poezije, odnosno svojevrsno književno veče.

Kako napominju organizatori, u segmentu Otvorena galerija učestvovaće oko pedesetak autora sa preko 150 radova iz skoro svih djelova Crne Gore.

"Prikazaćemo različite oblike digitalne umjetnosti, karakter dizajn, klasične slikarske tehnike, fotografije, rukotvorine, industrijski dizajn i modni dizajn. Interesantano je da su ove godine autori većinom mlađi od 25 godina i da među njima ima izrazito kreativnih. Kao i prošle godine gostujuću izložbu su pripremile kolege iz FLU-a i FluidArt-a koji su prepoznali ovakav način komuniciranja sa ljubiteljima umjetnosti. Sam galerijski prostor je drugačiji nego prethodnih godina i nadalje ćemo se truditi da gradski prostor oplemenimo nekim alternativnim rješenjima", ističe se u saopštenju.

"Razbooktavanje" je segment festivala koji po svojoj komleksnosti predstavlja manifestaciju za sebe i sastavljen je od dva segmenta - Sajam knjiga i Zonu knjige.

"Zona knjige kao segment PAF-a, obuhvata organizovan program i druženje povodom formalnog završetka četiri PAF-a literarna konkursa za 2019. godinu. Epilog ovih konkursa su dvije nove PAF knjige – zbirke odabranih stihova i odabranih kratkih proznih radova, koje su likovno oblikovane prema pobjedničkom dizajnerskom rješenju", ističu organizatori.

Ove godine će u okviru Podgorica Art Festivala biti održan drugi Sajam nosača zvuka sa sloganom "Kada kažeš muzika, na šta tačno misliš?". U sklopu ovog segmenta organizovana je I DJ radionica koja ima zadatak da posjetiocima približi DJ kulturu i zainteresovanost mlađih generacija za odnos prema muzici.

Radionica "Inicijativa za zelene mlade" će u Njegoševom parku okupiti djecu i mlade od 4 do 18 godina kroz koju će organizatori sa saradnicima raditi na podizanju svijesti i očuvanju životne sredine.

Ovogodišnji ALTERPAF će se održati večeras na Glavnoj bini u segmentu Otvorena scena od 22 časa do ponoći. Pobjednika ALTERPAF-a bira isključivo publika zaokruživanjem broja na kuponu koji se dobija kupovinom knjige, ploče ili pića u okviru festivalskog prostora.

Nakon izvedbi svih takmičara, publika će kupone ubacivati u posebno naznačenu kutiju. Glasanje traje do kraja četvrtog dana festivala, odnosno 22. spetembra do 2 časa poslije ponoći. Proglašenje pobjednika, dodjela nagrade, kao i nastup najboljeg na ovogodišnjem takmičenju održaće se u nedelju 22. septembra od 21 čas.

U partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore organizovan je segment fetivala pod nazivom "Filmske priče" – projekcije filmova u Njegoševom parku.

PAF je interdisciplinarni festival muzičkog, dramskog, likovnog i književnog programa koji okuplja kako mlade, tako i starije umjetnike iz Crne Gore i regiona.

Portal Analitika