Region

Mesić: Rat u Jugoslaviji je mogao da bude spriječen

„Da su UN trupe stale na granice između Srbije i Hrvatske, i Srbije i Bosne i Hercegovine, ne bi bilo rata“, smatra bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za redakciju DW na poljskom.
Mesić: Rat u Jugoslaviji je mogao da bude spriječen
Dojče veleIzvor

– Balkan nije u takvoj fazi da se može očekivati nova eksplozija, jer je to iskustvo rata koje smo mi imali svima pouka da se rat ne isplati. Međutim, ima nekih neriješenih pitanja koja moraju politički da se rješavaju. Recimo, imamo u Republici Srpskoj Milorada Dodika koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu. Dakle, on je jedno vrijeme bio na čelu Predsjedništva BiH, a ne priznaje BiH, Međutim, taj problem se ne može riješiti u Sarajevu, već u Beogradu i Zagrebu – rekao je Mesić.

"Ja sam bio zadnji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije. Moj je predlog bio: ako niko nije zadovoljan federacijom, da idemo u novi dogovor. To znači da najprije republike proglase svoju samostalnost i da onda potpišemo konfederalni sporazum na tri do pet godina. A kao samostalne države nastavljamo svaka za sebe put u Evropu – bez rata, bez razaranja, bez mrtvih… Međutim, glavni krivac je Slobodan Milošević, koji se nalazio na čelu Srbije i koji je inače Crnogorac. On je jednostavno htio etnički čistu Veliku Srbiju- rekao je Mesić.

– Pred početak rata u bivšoj Jugoslaviji, UN su mogle da pošalju simbolične snage na granicu između Hrvatske i Srbije, i između Srbije i BiH. I da se to dogodilo, ne bi bilo rata, ne bi bila potrebna intervencija– zaključio je bivši predsjednik Predsjedništva Jugoslavije.

 

Portal Analitika