Kultura

Bokeljska mornarica uskoro na UNESCO listi nematerijalne baštine

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sa saradnicima, boravio je juče u posjeti Kotoru, tokom koje se sastao sa rukovodstvom lokalne uprave, pri čemu je obišao Pomorski muzej, Bokeljsku mornaricu i objekat starog zatvora u kojem će uskoro početi radovi na uspostavljanju novih sadržaja.
Bokeljska mornarica uskoro na UNESCO listi nematerijalne baštine
Portal AnalitikaIzvor

Tokom posjete Opštini Kotor, ministar Bogdanović sastao se sa predsjednikom Željkom Aprcovićem, sa kojim je razgovarao o brojnim temama - počev od umjetničkih programa u tom gradu, sve do aktuelnih pitanja koja se tiču statusa Kotora na UNESCO Listi zaštićene baštine.

U tom kontekstu, posebno je naglašeno kako je proteklo izdanje “KotorArt-a” opravdalo status jednog od ključnih programa iz oblasti kulture u državi. S tim u vezi, ministar Bogdanović i predsjednik Aprcović saglasili su se kako treba sagledati mogućnosti da sljedeće godine bude opredijeljen još izdašniji budžet za programske sadržaje “KotorArt-a”.

Sagovornici su konstatovali potrebu cjelovite analize stanja kotorskih bedema, pri čemu je ministar Bogdanović izrazio spremnost da sa italijanskim partnerima iz Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije finansijski podrži aktivnosti na snimanju statičke stabilnosti bedema, te sanacije pojedinih partija savremenom i neinvazivnom metodom.

Najveći dio današnjih razgovora ticao se aktivnosti u vezi sa statusom Kotora kao dijela UNESCO Liste zaštićene baštine, na koju je upisan prije tačno 40 godina. U tom pogledu, u toku je revizija HIA za cjelokupno prirodno i kulturno istorijsko područje Kotora, istovremeno se sprovodi revizija Menadžment plana, a krajem mjeseca, upravo ovdje, biće organizovan i ICOMOS sastanak - baš povodom 40 godina od upisa Kotora na UNESCO listu.

,,Nadam se da ćemo uskoro od UNESCO dobiti mišljenje na PUP Kotor, kako bismo što prije pristupili korekcijama, s obzirom na to da smo u obavezi da do februara 2020. godine dostavimo novi izvještaj o stanju očuvanosti," rekao je Bogdanović.

Veoma važan biće kraj godine, kada će u Bogoti biti donijeta odluka o upisu Bokeljske mornarice na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Stari zatvor u Kotoru uskoro će biti rekonstruisan.

,,Moram izrziti zadovoljstvo što ćemo u bliskom periodu imati rekonstruisanu zgradu starog zatvora, u kojoj će se neka buduća kulturna dešavanja, odnosno kreativnost umjetnika ne samo sa prostora Crne Gore i regiona, baš ovdje realizovati," kazao je Aprcović.

Kako je naglasio Bogdanović, radove vrijedne 1,3 miliona eura finansiraće se kroz prekogranični IPA projekat na kome je Ministarstvo kulture vodeć partner, nakon čega će u objektu bivšeg zatvora biti smješteni sadržaji za kreativne industrije i rezidencijalnu umjetnost.

Govoreći o tom segmentu, Bogdanović kazao je i kako ga posebno raduje što je programom “Kreativna Crna Gora” podržana i ideja jednog autora iz Kotora, pozivajući pritom stvaraoce iz tog grada da se prijave na predstojeći konkurs.

„Moje je zadovoljstvo što mogu istaći da smo programom “Kreativna Crna Gora”, tokom prvog konkursa, podržali i jednog autora iz Kotora - gospodina Vitomira Vujovića, koji je proteklih dana za svoj projekat drvenih barki dobio i prestižnu nagradu Big SEE u Ljubljani. ,,To je upravo primjer kako Vlada Crne Gore danas podržava kreativne industrije i mlade stvaraoce sa dobrim idejama, a sljedećih dana raspisujemo i drugi konkurs, pa je ovo svakako prilika da pozovem autore iz Kotora da se prijave sa svojim projektima," istakao je ministar.

,,U najkraćem vremenskom periodu zaključcima će rezultirati i zaštita kulturno istorijskih spomenika, sa posebnim akcentom na tvrđavu Sveti Križ u Perastu, kao i palati Visković i zadužbini Ljubatovića u Risnu," zaključio je predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

Portal Analitika