Crna hronika

Odbrana grupe koja se tereti za dvostruko ubistvo tražila izuzeće vijeća

Suđenje grupi koja se tereti za likvidaciju Đorđa Borete i slučajne žrtve Dragana Zečevića u bečićkom lokalu ,,Trofej“ 7. decembra 2016. godine juče je odgođeno jer je jedan od advokata odbrane tražio izuzeće postupajućeg vijeća.
Odbrana grupe koja se tereti za dvostruko ubistvo tražila izuzeće vijeća
PobjedaIzvor

Branilac Vasilija Rafailovića, advokat Vladimir Horovic tražio je izuzeće zbog, kako je naveo, uskraćivanja prava na odbranu. On je tražio izuzeće predsjednice vijeća sutkinje Biljane Uskoković, te članova vijeća, sutkinja Ane Vuković i Sonje Cvetičanin-Ognjanović. Horovic je kazao da postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristrasnost članova vijeća.

- Onemogućavanjem vještaka da odgovara na pitanja, odnosno odbijanjem pitanja koje odbrana postavlja uskraćuje se pravo na djelotvornu odbranu okrivljenih - istakao je Horovic. On je kazao da je pravo odbrane i okrivljenih da provjeravaju da li je vještak ili ustanova u kojoj se radi vještačenje poštovala procedure, jer njihovo poštovanje može dovesti do pogrešnih rezultata. Ranije juče advokat Horovic zatražio je pauzu zbog konsultacija sa ostalim braniocima okrivljenog Rafailovića, a nakon što je sud zabranio vještaku forenzičke genetike Sandri Kovačević nekoliko pitanja koje je odbrana postavila.

Vijeće nije dozvolilo drugom braniocu optuženog Rafailovića, advokatici Biljani Desnici-Petrović da dobije odgovore na pitanja - koje studije je završila vještak Kovačević, te koliko godina radnog iskustva ima, i da li je postupala po preporukama dobijenim 2010. godine a u vezi sa prevencijom kontaminacije uzoraka koji se vještače. Ukoliko ne bude prihvaćen zahtjev odbrane, suđenje se nastavlja sjutra. Zbog ubistva Borete i Zečevića na optuženičkoj klupi su braća Ilija i Boško Pavlović, srpski državljanin Miljan Bulatović iz Niša, državljanin Bosne i Hercegovine Vladimir Šmanja.

U odsustvu se sudi Budvaninu Vasiliju Rafailoviću, Ratku Vušoviću i Ivanu Cicmilu, jer su u bjekstvu i za njima su raspisane potjernice. Prema navodima optužnice, Rafailović i Bulatović označeni su kao organizatori kriminalne grupe koja je likvidirala Đorđa Boretu 7. decembra prošle godine u Bečićima. Od više ispaljenih hitaca iz automatske puške, kao slučajna žrtva tada je stradao doktor u penziji Dragan Zečević, dok je vlasnik lokala „Trofej“ Ivo Stanišić ranjen.

Portal Analitika