Politika

Raonić: Radne grupe će nastaviti rad tokom ove sedmice

Radne grupe Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva nastaviće rad tokom ove sedmice – kazao je za Pobjedu Boris Raonić, izvršni direktor Građanske alijanse, koji je pridruženi član tog tijela.
Raonić: Radne grupe će nastaviti rad tokom ove sedmice
PobjedaIzvor

On je istakao da za odlučivanje u Odboru postoji kvorum, ali zbog, kako je rekao, poznatih problema ne postoji dvotrećinska većina za usvajanje zakona na plenumu. - Sada je ključno da se u najkraćem roku nastavi politički dijalog koji bi trebalo da dovede do rješenja.

Tu kao ključnu vidim ulogu EU koja je bila posrednik između Demokrata i DPS – rekao je Raonić. Prema njegovim riječima, opozicija bi trebalo da „prepozna svoj interes, kao i da bojkot Odbora ne bi imao smisla, te da sa puno argumenata i koordinacije uđe u proces“. - Ovo nije tema na kojoj se dobijaju i gube politički poeni, pa bi je kao takvu trebalo tretirati – rekao je Raonić.

Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva prekinuo je treću sjednicu 11. septembra, nakon što su opozicioni članovi iz SDP-a, Demokrata i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, napustili salu nakon sat rasprave o proceduralnim pitanjima.

Raško Konjević (SDP) prvi je napustio sjednicu, jer nije usvojen njegov predlog da se sačeka odluka Administratvnog odbora o zahtjevu Posebnog kluba poslanika da Aleksandar Damjanovć bude član Odbora. On je najavio da do odluke Administrativnog odbora neće učestvovati u reformi izbornih zakona. Predsjednik Adminsitrativnog odbora, Luiđ Škrelja, međutim, kaže da nema uslova da zakaže sjednicu povodom Konjevićevog zahtjeva, jer je Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva u punom sastavu.

Predstavnici Demokrata u odboru, Momo Koprivica i Danilo Šaranović, održali su pres konferenciju nakon što su napustili treću sjednicu odbora i kazali tada da neće učestvovati u daljem radu tog tijela ako nema opozicije. Novi stav, saopšten dnevnom listu Dan u ponedjeljak, je da, ipak, hoće. Sada je na potezu predsjednik odbora Branimir Gvozdenović koji bi trebalo da zakaže sjednicu tog tijela. Gvozdenović je, prije nego je prekinuo treću sjednicu, rekao da je DPS, sa koalicionim partnerima, zainteresovana da radi. On je pozvao sve opozicione partije da daju svoj doprinos radu Odbora za reformu zakonodavstva.

Portal Analitika