Svijet

Kurc: Austrija će podržati svaki dogovor o Kosovu, uključujući korekciju granica

Austrijski kancelar i lider Narodne stranke Sebastijan Kurc rekao je u intervju emitovanom u ponedjeljak da će Beč podržati sva rješenja koja dogovore Beograd i Priština, uključujući i moguću korekciju granica.
Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
N1Izvor

"Naš stav je jasan: podržavamo sve ono oko čega se dogovore strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rješenju, koje bi donijelo više stabilnosti. Cilj mora biti da se sva otvorena pitanja dogovorom riješe u dijalogu", rekao je Kurc u intervjuu Tanjugu u Beču.

Ističući važnost dijaloga Beograda i Prištine i povratak obje strane za pregovarački sto, Kurc je naglasio da od rješenja zavisi i proces evropskih integracija.

"Potrebna je nova dinamika, jer je rješenje u okviru dijaloga preduslov za kasniji pristup EU", ocijenio je Kurc.

Na pitanje ima li EU, uopšte, snage da riješi kosovsko pitanje, kao i ima li uticaja na Prištinu koja je ignorisala apele iz Brisela da ukine takse na robu iz Srbije, austrijski kancelar je rekao da EU ima raznolike mogućnosti djelovanja.

"EU to stalno i čini, ali na koncu, sve zavisi od Beograda i Prištine kojima je neophodna "dovoljna politička želja za kompromisom", rekao je.

Pozdravio je imenovanje Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Balkan jer SAD i EU "samo zajedno" mogu do političkog postignuća u regiji Balkana.

"Nadam se da će Palmer moći da doprinese pronalaženju rješenja. Uvjeren sam da će EU s njim tijesno sarađivati", rekao je Kurc.

Poručio je da se zalaže za "jasnu pristupnu perspektivu za sve zemlje zapadnog Balkana", uz naravno ispunjenje kriterijuma sprovođenja reformi.

Portal Analitika