Politika

Demokrate: Marković potvrdio da je premijer antievropske Vlade

Premijer Duško Marković potvrdio je danas da je predsjednik klasične antievropske Vlade koja vodi zemlju u izolaciju, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.
Demokrate: Marković potvrdio da je premijer antievropske Vlade
MinaIzvor

Marković je ranije danas u Nikšiću kazao da Crna Gora u dijelu socijalne i stambene politike ne primjenjuje prakse Evropske unije (EU), već ono što je interes države.

U reagovanju Demokrata navodi se da su u toj partiji uvjereni da nema zvaničnika EU koji sa čuđenjem ne gleda na stambenu politiku Vlade Crne Gore, koja je pokazala ogromnu socijalnu nepravdu prema građanima.

„Ovakav pristup poslednji put je viđen samo u diktatorskih režimima u kojima se funkcionerskoj lojalnoj klasi neograničeno daje i gomila bogatstvo od novca svih građana, dok narod živi u siromaštvu ili na ivici egzistencije“, kaže se u reagovanju

Marković, smatraju Demokrate, takvim izjavama dodatno ugrožava poziciju Crne Gore i njenu evropsku budućnost, naročito ako se, kako su kazali, uzme u obzir da nijedan argument nije na njegovoj strani.

„Moguće da je ovo samo epizoda režirane politike, po kojoj Demokratska partija socijalista (DPS) ima namjeru da zaoštri odnose sa EU, kako bi pokušala na taj način odbiti međunarodni pritisak kada su u pitanju sveobuhvatne izborne reforme“, navodi se u reagovanju.

Demokrate tvrde da je DPS od Briselskog plana u konstantnoj pasivnoj poziciji, „pa ona veoma vidljivo stvara nervozu koju ni Marković ni (Milo) Đukanović ne mogu da kontrolišu“.

„Zato nije ni čudo zašto Marković udara na Johanesa Hana, jer je upravo on u punom kapacitetu stao iza Briselskog plana“, kazali su iz te partije.

Prema njihovim riječima, imajući u vidu atmosferu, očekivano je da takve izjave budu sve učestalije kako se trenutak smjene vlasti bude približavao.

Sa druge strane, kako su naveli, izjave zvaničnika EU nijesu iznenađujuće, već naprotiv - očekivane.

„Crna Gora se duži niz godina prepoznaje kao zemlja organizovanog kriminala i visoke korupcije, što potvrđuje i današnji slučaj Stanković“, kaže se u reagovanju.

Takođe, dodaje se, prethodni Izvještaj EK sa velikim brojem negativnih ocjena, pokazuje da DPS ne može da Crnu Goru vodi u društvo savremenih i pravnih država.

„To je činjenica koju ni dominantna većina građana ne dovodi u pitanje. Smjena vlasti je samo pitanje trenutka, otuda nervoza i izostanak samokontrole Markovića“, tvrde Demokrate.

Iz te partije su poručili da će se, u skladu sa evropskim očekivanjima, veoma posvećeno i stručno pozabaviti pitanjem stambene korupcije i predložiti normativni okvir za borbu protiv protivpravne prakse i sakrivanja.

„Stambena korupcija je vid ne samo budžetske, nego i političke i izborne korupcije“, zaključuje se u reagovanju Demokrata.

Portal Analitika