Društvo

Veliki problem bezbjednosti mještana naselja Vrela Ribnička

Zbog bahate i prebrze vožnje nesavjesnih vozača, mještani ulice Španskih boraca strahuju za svoju i bezbjednost svoje djece. Od početka 2017. godine u toj ulici povrijeđene su 32 osobe, saopštili su za portal ,,Romanet" iz policije
Veliki problem bezbjednosti mještana naselja Vrela Ribnička
Romanet.meIzvor

Nekontrolisan saobraćaj duž ulice Španskih boraca, na Vrelima ribničikim predstavlja veliku opasnost svim mještanima tog naselja, a posebno stanarima zgrada koje su izgrađene za raseljene Rome i Egipćane. Njih od glavne saobraćajnice u tom naselju dijeli svega nekoliko metara. Problem je privremeno bio riješen postavljanjem “ležećih policajaca” (usporivača brzine kretanja) ali su oni uništeni. U međuvremenu, i pješački prelazi su izblijeđeli.

Emin Garaj, jedan od upravnika zgrade obratio se prije četiri mjeseca Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj sa zahtjevom za postavljanje novih ležećih policajaca u toj, veoma prometnoj, ulici. Iako se nadao da će problem biti brzo riješen, mještani, najviše najmlađii dalje su u svakodnevnoj opasnosti.

„Obratio sam se 9. maja ove godine nadležnima da nam riješe ovaj problem, a oni su nakon petnaestak dana samo izašli na uviđaj i od tada se više nisu pojavljivali”, priča Garaj  za portal Romanet.me i dodaje: “Zbog nesavjesne vožnje pojedinaca često smo izloženi rizicima. Više puta su se dešavale nezgode na ovoj dionici gdje su stradala i djeca i pješaci i biciklisti”

sliika-lp.

Njegove riječi nedavno su potvrđene, kada je automobil na pješačkom prelazu u ulici Španskih boraca udario djevojčicu I.M. (14).

Njen otac Bekim Miftari nerado se prisjeća nemilog događaja od 10. avgusta ove godine.

,,Spremali smo se za Kurban Bajram i starija ćerka je čistila kuću, a potom uzela smeće i krenula da ga baci u kontejner koji se nalazi u neposrednoj blizini, sa druge strane ulice. Nije prošao ni minut, došli su da mi jave da mi je ćerku udarilo auto“, objašnjava Miftari i nastavlja sa pričom.

,,Došao sam do magistrale i vidio da mi je ćerka krvava, tu nisam znao ni đe sam – ni šta sam. Ubrzo mi je došao brat ubacio dijete u auto i krenuo u Klinički Centar”.

Miftari se u sličnoj situaciji nalazio i 2011. godine kada mu je mlađi sin povrijeđen u sličnoj saobraćajnoj nezgodi u istoj ulici. Na svu sreću, djevojčica I.M. (14) je prošla sa povredama koje, prema nalazima ljekara,  nijesu bile opasne po život. Na naše pitanje, šta bi nadležne institucije trebale da urade kako bi bezbjednost mještana bila sigurnija, Miftari kaže: ,,Naša bezbjednost bi bila veća da se postavi ograda oko zgrade i da nam naprave te ležeće policajce, kako treba“.

On dodaje da u toj ulici  vozači pored prekoračenja brzine ne poštuju ni pješačke prelaze, mada, kaže, da nisu samo vozači krivi jer se pješačka zona jedva vidi.

,,Školska godina je počela, a ova ulica nije bezbjedna. Ovdje ima mnogo djece i svi moraju da pređu ulicu kako bi sačekali autobus. Dok neki ne vode računa, mi drugi svakodnevno živimo u strahu da se što ne dogodi, zato i ovim putem molim sve nadležne institucije da što prije reaguju kako bi spriječili nesreće”, kaže Garaj, upravnik zgrade, ističući kako preko puta stambenih zgrada u kojima živi postoji autobusko stajalište (zadnja stanica Petice), dok se nedaleko nalazi i vrtić ,,Đina Vrbica”.

Saobraćajne nezgode u ulici Španskih boraca su tokom ljeta vrlo česta pojava, a u većini slučajeva najviše stradaju djeca.

Serion Bonešta, još jedan od stanara tih zgrada potvrđuje priču o čestim saobraćajnim nezgodama i smatra da se što prije mora reagovati kako bi se stalo na put nesavjesnim vozačima i rješio problem koji, kako kaže, traje već nekoliko godina. On se sjeća slučaja kada je u istoj ulici i na istom mjestu vozilo udarilo šesnaestogodišnjeg dječaka koji je vozio bicikl a završio u invalidskim kolicima.

„Prije pet-šest mjeseci kola su udarila momka koji je bio na biciklu. Sedam ili osam mjeseci je bio u invalidskim kolicima i nije mogao da mrdne“, priča on i dodaje da su rijetki vozači koji poštuju propise i voze normalnom brzinom.

Podaci Uprave policije  potvrđuju ozbiljnost problema: Tokom 2017. godine u ulici Španskih boraca, u neposrednoj blizini nekadašnjeg Konik kampa,  povrijeđeno je osam lica – jedno teže i sedam lakše. Od tih osam osoba troje su bili pješaci, dvoje motociklisti, te po jedan biciklista, vozač i suvozač. Iste godine prijavljena je materijalna šteta na šest vozila.

Naredne 2018. godine, u saobrćajnim nesrećama u istoj ulici povrijeđene su 22 osobe. Četvoro povrijeđenih dobilo je teške a 18 lakše tjelesne povrede. Među njima su bila tri pješaka,  dvoje  biciklista, i sedamnaest povrijeđenih vozača i suvozača motornih vozila. Ipak, policiji je prijavljeno oštećenje samo dva vozila.

Konačno, tokom ove godine pripadnici UP su u ulici Španskih boraca obavili sedam uviđaja nakon udesa sa materijalnom štetom na vozilima. Zabilježena su dvije lakše povrede – jedan motociklista i jedan biciklista, ali je očito da statistika nije potpuna, pošto u nju još nije uključen pomenuti udes u kome je povrijeđena djevojčica I.M. iako je policija izvršila uviđaj.

Igor Ivanović, pomoćnik komandira saobraćajne policije smatra da se “bezbjednost svih učesnika u saobraćaju” u ovom dijelu grada može povećati tako što bi se, “u skladu sa mogućnostima” obnovila postojeća vertikalna-horizontalna signalizacija i “ležeći policajci”, da se označi pješačka zona i pojača ulična rasvjeta, posebno u djelu gdje žive pripadnici Romske i Egipćanske zajednice.

Nijesmo uspjeli saznati da li će i kada sve to biti urađeno, pošto su pitanja koja smo poslali Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj ostala bez odgovora, do zaključenja ovog teksta.

 

Tekst i fotografije: Romanet.me

Video: Romanet YouTube

 

Portal Analitika