Društvo

Austrija podržava Crnu Goru u reformi penzijskog sistema

Delegacija iz Austrije koju su činili generalni direktor Zavoda za penzijsko osiguranje Republike Austrije, dr Winfried Pinggera i ataše za rad, socijalna pitanja, zdravlje i zaštitu potrošača u ambasadi Austrije u Beogradu Hiler Oliver boravila je u radnoj posjeti Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Tom prilikom sastali su se sa ministrom rada i socijalnog staranja Kemalom Purišićem i generalnim direktorom Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu Jovom Pajovićem.
Austrija podržava Crnu Goru u reformi penzijskog sistema
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Purišić se zahvalio delegaciji na posjeti i istakao značaj razmjene iskustava u ovoj oblasti, podsjetivši da su u aprilu ove godine predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje, Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, Zavoda za zapošljavanje i centara za socijalni rad posjetili austrijske institucije koje se bave socijalnim osiguranjem. Posjeta je realizovana u okviru projekta “Ka pravilima EU o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti”, a  glavna tema svih sastanaka, kako je kazao, bila su pravila EU o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti, odnosno iskustvo austrijskih institucija u njihovoj primjeni. 

„Na sastancima su predstavljena iskustva austrijskih nosilaca socijalnog osiguranja u primjeni pravila EU o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti za svaku pojedinu oblast socijalne sigurnosti. Data su pojašnjenja u vezi sa rješavanjem konkretnih pitanja“, rekao je Purišić.

Posjeta austrijskim institucijama koje se bave socijalnim osiguranjem je, kako je istakao, bila važna prilika za zaposlene u sistemu da nauče na dobrom primjeru kako se koordinira šemama socijalne sigurnosti.

„Zahvalni smo na toj mogućnosti i smatramo da je veoma značajno da nastavimo saradnju u cilju dalje razmjene iskustava i ekspertske pomoći“, dodao je Purišić.

Ministar je naveo i da Crna Gora sa Austrijom ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju koji se kvalitetno primjenjuje i da pored ovog, Crna Gora ima potpisane, odnosno primjenjuje sporazume sa još 16 država EU, kao i 8 drugih država.

„U planu je uskoro potpisivanje sporazuma i sa Rumunijom. Na taj način stvaramo pravne pretpostavke za jačanje socijalne sigurnosti naših građana koji rade i žive u ovim državama“, kazao je Purišić.

 

minrada2

 

Direktor Zavoda za penzijsko osiguranje Republike Austrije, dr Winfried Pinggera kazao je da Austrija ima odličnu saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, čemu svjedoče i potpisani sporazmi o socijalnom osiguranju, te da Austrija podržava put razvoja države Crne Gore.

“Otvorena pitanja između Crne Gore i Austrije ne postoje, podržavamo vaše napore u sprovođenju reformi u ovoj oblasti i spremni smo da ponudimo ekspertsku pomoć”, kazao je Pinggera.

Generalni direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu Jovo Pajović je kazao da je na predlog predstavnika Generalnog saveza austrijskih nosilaca socijalnog osiguranja dogovoreno da se tokom sljedeće godine održi sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore, u vezi sa izmjenom postojećih bilateralnih dvojezičnih obrazaca, a u cilju omogućavanja njihove elektronske razmjene.

„Drago nam je što je Republika Austrija izabrala Crnu Goru među prvim državama van EU sa kojima bi pokrenula ovaj projekat elektronske razmjene dvojezičnih obrazaca“, istakao je Pajović.

Delegacija iz Austrije sastala se i sa direktorom  Fonda PIO, Duškom Perovićem.

Portal Analitika