Društvo

COST info dan u Podgorici

Ministarstvo nauke Crne Gore i COST asocijacija organizuju Info dan posvećen Programu Evropske saradnje u nauci i tehnologiji, 17. septembra 2019. u Podgorici, sa ciljem promocije dijela aktivnosti ovog značajnog Programa. Info dan će otvoriti dr Sanja Damjanović – ministarka nauke i dr Ronald de Bruin - direktor COST asocijacije.
COST info dan u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Izuzetna važnost ovog Programa ogleda se u umrežavanju naučnih timova i podsticanju i jačanju međunarodne naučne saradnje. COST akcija je projekat posvećen naučnoj saradnji, koji nadopunjuje nacionalne istraživačke fondove i nudi otvoren prostor za saradnju među naučnicima širom Evrope (i šire) i time podstiče napredak i inovacije u istraživanjima.

Crna Gora je, u maju 2015. godine, postala punopravna članica i trenutno naša zemlja učestvuje u 100 (od postojećih 248) tekućih COST akcija, a 45 je broj projekata koji su završeni a u kojima su učestvovali naši naučni timovi i istraživači. Ovo je izuzetno veliki procenat učešća (40%) za jednu malu zemlju poput Crne Gore.

Predstavnici COST Asocijacije iz Brisela, dr Ronald de Bruin i g-đa Judith Litjens upoznaće zainteresovane, 17. septembra u hotelu Hilton, o aktuelnim mogućnostima u ovom Programu, promovisanju i širenju istraživačke izvrsnosti i uticaju kroz umrežavanja.

Procedure za učešće istraživača iz Crne Gore predstaviće Milena Milonjić - nacionalni COST koordinator, a iskustvo u COST programu uspješni učesnici u COST akcijama iz Crne Gore.

Portal Analitika