Društvo

Odvikavanjem od pušenja čuvamo ono najvažnije - ZDRAVLJE

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) povodom početka nove školske 2019 / 20. godine obišli su JU Gimnazija „Tanasije Pejatović” u Pljevljima.
Odvikavanjem od pušenja čuvamo ono najvažnije - ZDRAVLJE
Portal AnalitikaIzvor

“Posjete ove prirode spadaju u našu stalnu aktivnost u borbi protiv konzumiranja duvanskih proizvoda u okviru koje posjećujumo osnovne i srednje škole po našoj državi“, kazali su iz CDPR-a.

Tako je posjeta iskorištena da se sa učenicima, direktorom Draganom Zukovićem, nastavnim i školskim osobljem razgovara o problemima koje izaziva konzumiranje duvanskih proizvoda u školskom uzrastu.

Prilikom predavanja u svečanoj sali gimnazije za sve učenike četvrtog razreda skupa sa direktorom i njihovim profesorima, koje je održao sekretar CDPR-a Domagoj Žarković, predočeno je koliko štetno i nepovoljno pušenje utiče na mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti. Istovremeno im je predstavljen i novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji je stupio na snagu 14. avgusta tekuće godine i zamijenio prvi koji je donesen još prije petnaest godina, tj. davne 2004. godine.

„Ovakve posjete su način na koji mi u CDPR-a uvijek koristimo prigodne prilike da obiđemo vaspitnoobrazovne ustanove i ukažemo na svu štetnost konzumiranja duvanskih proizvoda na zdravlje mladih“, navode iz ove organizacije.

Podsjećaju da pušenje i sve njegove negativne posljedice prvenstveno utiču na razvoj raznih vrsta kancera, kao i oboljenja srca i krvnih sudova, što svi dobro znaju, ali ne poštuju.

„Apelujemo na sve, pogotovo djecu školskog uzrasta, da ne počinju nikada pušiti, a ukoliko su već pušači da ostave pušenje ili bar pokušaju da se odviknu od konzumiranja duvanskih proizvoda, kako bi sačuvali ono najvažnije, a to je svakako ZDRAVLJE“, naglasili su iz CDPR-a.

Portal Analitika