Kultura

(VIDEO) Održana promocija ukrajinske kulture i umjetnosti

Izložba replika ukrajinske nošnje, autorke Valentine Anuarove otvorena je večeras u Njegoševoj Biljardi na Cetinju. Nakon otvaranja izložbe, u dvorištu Biljarde, održana je modna revija kostima savremene ukrajinske dizajnerke Anastasije Vasilik, rađenih prema motivima ukrajinske narodne nošnje.
(VIDEO) Održana promocija ukrajinske kulture i umjetnosti
Cetinjski listIzvor

Promocija ukrajinske kulture i umjetnosti na Cetinju rezultat je saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i ukrajinske ambasade. Direktorica Narodnog muzeja Anastazija Miranović, izrazila je zadovoljstvo što se događaj poput ovog organizuje u Njegoševoj Biljardi na Cetinju.

„Želim da kažem da mi je zaista bilo zadovoljstvo da smo u Njegoševoj Biljardi imali jedan vanredan događaj, izložbu replika ukrajinske narodne nošnje i reviju savremenog kostima inspirisanu upravo narodnom nošnjom. Ovo je samo početak naše saradnje sa ambasadom Ukrajine, jedan od prvih projekata i nadam se da ćemo u tom duhu i nastaviti“, kazala je Miranović.

Otpravnica poslova Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Natalija Fijalka kazala je da ovaj događaj ima za cilj promociju ukrajinske kulture i umijetnosti u Crnoj Gori.

„U Ukrajini je tema etnografije i tradicije u jako visokom usponu sada, i jednog dana ja samo odlučila da dovedemo našim crnogorskim prijateljima ono sve najljepše što mi imamo u ukrajinskoj tradiciji to jeste tradicionalni kostim, a isto tako i savremena interpretacija“, kazala je Fijalka.

 

ukrajina-biljarda2

 

Na izložbi replika ukrajinske narodne nošnje iz regije Poltava predstavljena je odjeća koja se nosila od sredine 19. do sredine 20. vijeka. Karakteristični detalji tadašnje nošnje su sveeta, plahta, očipok i svadbeni vijenac, kazala je kustoskinja izložbe Valentina Anuarova.

„Ja sam majstor za repliciranje i rekonstrukciju narodne nošnje. Na ovoj izložbi je predstavljen uglavnom centralni region Ukrajine. Ja sam počela da radim na obnavljanju tradicionalnih naglavaka za žene, to su takozvani očipki koje su nosile udate žene. To su očipki iz različitih regiona, a moj rad je takođe postao popularan i van Ukrajine“, kazala je Anuarova.

Modna revija savremene ukrajinske dizajnerke Anastasije Vasilik rađena je prema motivima ukrajinske narodne nošnje. Kolekcije su rađene u posebnom stilu i, prema riječima dizajnerke, ni jedan ornament se ne ponavlja u kolekciji.

„Na reviji su bile predstavljene dvije kolekcije koje predstavljaju dva različita regiona u Ukrajini. Ja radim ovu kolekciju pod brendom Čičeri koji je osnovan prije četiri godine sa ciljem da se obnovi ukrajinska narodna nošnja“, kazala je Vasilik.

Događaje na kojima se crnogorskoj publici predstavila ukrajinska kultura i umjetnost organizovao je Narodni muzej u saradnji sa Ambasadom Ukrajine u Crnoj Gori.

 

 

Portal Analitika