Društvo

Italijanka Laura Protat jedina žena koja pilotira helikopterom u Crnoj Gori

U helikopteru se najbolje može osjetiti i doživjeti sve ono što želite vidjeti. Turisti traže različite stvari kada posjete destinaciju poput Crne Gore. Neki žele avanturu, neki pogodnost, neki privatnost, ali svi žele da dožive prirodnu i veličanstvenu ljepotu Crne Gore, a mi vjerujemo da je jedan od najboljih načina sa helikopterom iz vazduha, priča Italijanka Laura Protat za Pobjedu, koja vozi turiste i pokazuje im Crnu Goru ,,u jednom dahu“. Našom zemljom je posebno oduševljena. Sa njom su letjeli Luis Hamilton, Rita Oro, Robert de Niro, razne kraljevske porodice sa Bliskog istoka...
Branka Mumalo
Branka Mumalo
PobjedaIzvor

REAKCIJE

Bilo je onih koji su pozitivno iznenađeni kad vide ženu pilota, do onih koji se u početku uplaše i odmah pitaju koliko već dugo leti. Što se tiče reakcija muških kolega, ista je situacija kao i s klijentima, neki su impresionirani, dok se drugi našale na njen račun.

Italijanka Laura Protat, pilotkinja helikoptera, menadžerka operacija u kompaniji Airways Scenic & Charter, a takođe i jedan od vlasnika agencije Discover Montenegro (koju je osnovao australijski preduzetnik i pionir privatnog vazduhoplovstva u Crnoj Gori - Romy Hawatt), promoviše i povezuje Crnu Goru sa drugim zemljama putem avijacije još od 2014. godine. Laura je oduševljena našom zemljom i koristi svaku priliku da je promoviše sa velikom strašću stranim turistima i investitorima, kao i znatnim poznavanjem njene geografije, blaga i mogućnosti.

Laura je počela da leti sa 19 godina i vršila je vazdušne operacije u Italiji, Francuskoj i Hrvatskoj. Sada posluje pretežno u Crnoj Gori i u regionu, a ona i njen tim stoje na raspolaganju praktično 24 sata dnevno, prilagođavajuć i se potrebama i željama kupaca.

„Razvili smo mrežu od 30 mjesta za slijetanje helikopterom širom zemlje, pružajuć i jedinstven pristup turistima, investitorima i poslovnim ljudima. Takođe, dajemo sve od sebe da ispunimo sve zahtjeve naših kupaca, sve dok su oni bezbjedni i u skladu sa ograničenjima vazdušnih operacija“, kazala je Protat.

Upravljaju helikopterom ,,airbus EC 120“ u Crnoj Gori i ,,robinson R66“ u Hrvatskoj, kao i prema drugim evropskim odredištima. Oba helikoptera su turbinska i vrhunska su u svojoj klasi po bezbjednosti, pouzdanosti i performansama.

Najpopularniji letovi se odno-se na sjever zemlje, naročito Žabljak i kanjon rijeke Tare.

„Ono što u Crnoj Gori razvijamo godinama je povezivanje letova helikopterom sa drugim aktivnostima na mnogo atraktivnih lokacija širom zemlje. Svakako izdvajamo obilazak Crnog jezera, džip safari oko Durmitora, planinarenje, rafting na Tari, izleti na vrhu planina, posjeta podgoričkim vinarijama...“ kazala je Protat.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika