Politika

Region se vraća u fokus Brisela

Kao Dubrovčanka, Dubravka Šuica je duboko svjesna interesa Hrvatske i njenog najjužnijeg grada da se granica Evropske unije što prije s Debelog brijega pomakne do iza Ulcinja. Tek kad Crna Gora bude u Uniji, Dubrovnik će disati punim plućima. Zato od nje Crna Gora sigurno može očekivati prijateljsku podršku, kad god ona bude potrebna. Isto važi i za predloženog komesara, Mađara Lasla Tročanjija jer je Budimpešta u Evropi najjači zagovornik proširenja, kaže za Pobjedu hrvatski analitičar i dobar poznavalac evropskih integracija Davor Đenero. Objašnjava kako se u Briselu tumače izbori kandidata za ključne pozicije u Komisiji.
Region se vraća u fokus Brisela
PobjedaIzvor

„Dvije su temeljne interpretacije izbora Lasla Tročanjija za evropskog komesara za proširenje: prema jednima se radi o velikoj pobjedi mađarskog premijera Viktora Orbana nad protivnicima unutar EU, prije svega nad njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je posebno skeptična prema Orbanovoj politici, a prema drugoj interpretaciji ovim je imenovanjem nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poslala ciničnu poruku zemljama u procesu pristupanja, kako ne mogu računati niti na moć komesara koji je zadužen za njihovo pitanje, niti na to da će u mandatu ove Evropske komisije biti proširenja Unije“, kaže Đenero.

UTICAJI

Ističe da je dosadašnji evropski komesar iz Mađarske Tibor Navraćiš bio uspješan član tima Žan Klod Junkera i insistirao je na temeljnim evropskim vrijednostima i neki su tvrdili da zapravo ne sprovodi Orbanovu politiku.

„Međutim, premijer Orban nikad nije igrao „ofsajd“, često je bio na rubu, na korak da dođe u nedozvoljenu situaciju, ali je u biti ostajao u evropskim okvirima. Karakteristika njegovih saradnika je uvijek to da su dobro obrazovani i pripremljeni za funkcije koje obavljaju. Takav je bio FIDES-ovac starog kova Navraćiš, takav je i Tročanji, kojeg smatraju daleko lojalnijim Orbanu. Njegov resor nije samo politika proširenja, nego i politika evropskog susjedstva, a Mađarska je itekako kvalifikovana za ove evropske politike. Kad je riječ o politici evropskog susjedstva, nju su u najvećoj mjeri razradile članice Višegradske grupe, a inicijativa Istočnog partnerstva, koju je vodila Poljska, s podrškom skandinavskih zemalja, jedna je od najboljih zajedničkih evropskih politika. Mađarska je formiranjem Višegradskog fonda izravno sudjelovala u toj politici, i ona će sigurno biti nastavljena. Mađarska je, osim toga, jedina država članica koja vrlo glasno ponavlja da se s proširenjem ne smije čekati mandat neke naredne Evropske komisije, zato je uspjeh politike Lasla Tročanjija na neki način test uticaja Mađarske i premijera Orbana na evrop-skoj razini“, zaključuje Đenero.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika