Abiznis

Potpisuju ugovor sa Austrijancima za VE Gvozd

Elektroprivreda će ubrzo sa austrijskom kompanijom Ivicom holding GmbH potpisati ugovor o zajedničkom razvoju projekta o izgradnji vjetroelektrane Gvozd, najavio je u intervjuu Pobjedi izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering EPCG Ivan Mrvaljević.
Potpisuju ugovor sa Austrijancima za VE Gvozd
PobjedaIzvor

Skupština akcionara EPCG je krajem avgusta donijela oduku o izgradnji te VE, a Mrvaljević je poručio da je čitav proces bio transparentan i da je apsolutno sve u vezi tog projekta urađeno u skladu sa zakonima i statutom EPCG.

POBJEDA:EPCG je najavila i otpočela sa novim ciklusom investicionih projekata, što je cilj tih projekata?

MRVALJEVIĆ: U prošloj godini otpočeli smo veliki petogodišnji ciklus investicija čija implementacija je uveliko u toku. Rekonstrukcijom i modernizacijom postojećih objekata omogućićemo stabilan rad i produženje radnog vijeka elektrana, a uvođenjem naprednih tehnologija i savremenih informacionih sistema upravljanja obezbijediće se njihova automatizacija u cjelini i stvoriti mogućnosti pružanja sistemskih i pomoćnih usluga kako za EES Crne Gore tako i na regionalnom tržištu. Kao jedan od najvećih prioriteta razvoja u narednom periodu prepoznata je potreba za diversifikacijom proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, prije svega sunca i vjetra. Upravo će izgradnja novih proizvodnih objekata dovesti do povećanja konkurentnosti i znatno unaprijediti mogućnosti za trgovinu električnom energijom.

POBJEDA:Skupština akcionara EPCG krajem avgusta je donijela odluku o izgradnji vjetroelektrane Gvozd. Kada očekujete konkretnije rezultate o tom projektu? MRVALJEVIĆ: EPCG će ubrzo potpisati sa kompanijom Ivicom holding GmbH iz Austrije ugovor o zajedničkom razvoju projekta o izgradnji te VE u skadu sa odlukom skupštine akcionara. Planirana je izgradnja VE snage 50 MW, očekivane godišnje prozvodnje od oko 150 GWh. Očekivani početak izgradnje je proljeće 2021. godine, trajanje radova 18 mjeseci, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno za jesen 2022. godine

POBJEDA: Ovih dana očekuje se potpisivanje ugovora sa KFW Bankom za projekat rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica. Kolika je vrijednost tog aranžmana i za što će biti utrošena ta sredstava?

MRVALJEVIĆ: Ukupna vrijednost kredita između Elektroprivrede i Njemačke razvojne banke (KfW-a), namijenjenog projektu rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica, iznosi 33 miliona eura. Tender za građevinski dio će biti objavljen u periodu oktobar-novembar, tako da nas početak radova očekuje na proljeće naredne godine. Tender za cjelokupan elektro-mašinski dio projekta je predviđen za početak 2020. sa očekivanim rokom za potpisivanje ugovora i početak radova na jesen 2020. godine.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika