Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Opština Berane: Nije tačno da se oduzima vlasništvo nad Muslimanskim grobljem Islamskoj zajednici

Opština Berane: Nije tačno da se oduzima vlasništvo nad Muslimanskim grobljem Islamskoj zajednici

  Opština Berane saopštila je danas da su neistinite, tendenciozne i zlonamjerne tvrdnje da su donijeli odluku o oduzimanju vlasništva nad Muslimanskim grobljem Islamskoj zajednici.
Opština Berane: Nije tačno da se oduzima vlasništvo nad Muslimanskim grobljem Islamskoj zajednici
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici Skupštine opštine Berane koja je održana 09.09.2019. godine usvojen je predlog Odluke o održavanju javnih groblja, kapela i sahranjivanju na teritoriji opštine Berane. Sam naziv odluke upućuje na to da se ne radi o oduzimanju ili otimanju vlasništva nad novim muslimanskim grobljem bilo kome, već se stvorila potreba da se odluka koja je ranije regulisala ovu oblast uskladi sa Zakonom o komunalnim djelatnostima koji je donijela Skupština Crne Gore, navodi se u reagovaju.

https://portalanalitika.me/clanak/345299/ko-ce-gazdovati-muslimanskim-grobljem-u-beranama

Kako ne bi ostavili prostora različitim interpretacijama Odluke o održavanju javnih grobalja, kapela i sahranjivanju na teritoriji opštine Berane dužni smo da  prije svega upoznamo cjelokupnu javnost sa činjenicama vezanim za vlasništvo nad novim muslimanskim grobljem.

Kako se dodaje, Odlukom je predvidjeno da će novim gradskim muslimanskim grobljem gazdovati i isto održavati JP “Komunalno” Berane. “Da bi isključili bilo kakvu politizaciju ili davanje ovom neke druge konotacije, ističemo da Islamska zajednica Berane nije mogla da bude vlasnik na pomenutoj parceli, ne zato što joj to Opština Berane nije dozvolila već zato što je Zakonom o državnoj imovini propisano da su groblja lokalna dobra u opštoj upotrebi kojima raspolažu opštine”, navode u reagovanju.

 

Portal Analitika