Društvo

SLUČAJ RAMADA: Tužilaštvo podiglo optužnice zbog lažnog svjedočenja

Osnovno državno tužilaštvu u Podgorici je, Osnovnom sudu u Podgorici, podnijelo optužni predlog protiv šest okrivljenih (E.D, K.M, J.B., M.B, M.K. i T.D.), zbog produženog krivičnog djela davanje lažnog iskaza, saopšteno je Portalu Analitika iz ODT-a. Kako se navodi, predsjednik Skupštine i SD Ivan Brajović nije među optuženima, jer je utvrđeno da nije lažno svjedočio.
SLUČAJ RAMADA: Tužilaštvo podiglo optužnice zbog lažnog svjedočenja
Portal AnalitikaIzvor

Okrivljenima se stavlja na teret da su, u septembru i decembru 2016. godine, kao svjedoci dali lažan iskaz u Specijalnom državnom tužilaštvu i u Višem sudu u Podgorici, na glavnom pretresu.

Okrivljeni E.D. je tada tvrdio da je u julu 2015. i januaru 2016.godine, u hotelu "R" (“Ramada”), organizovao dva sastanka za potrebe državnog organa D. z. ž. C. G. (Željeznice Crne Gore), a ostali okrivljeni da su im navodno prisustvovali.

Odlukama Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore pravosnažno je utvrđeno da sastanci nijesu održani.

Sudovi su iskaze okrivljenih u svojstvu svjedoka ocijenili kao neistinite, pristrasne i sračunate na pomaganje u izbjegavanju krivice ranije osuđenom direktoru državnog organa N. O.

- Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijava M.B. (Mladena Bojanića) protiv I.B. (Ivana Brajovića) za krivično djelo davanje lažnog iskaza, jer je utvrđeno da prijavljeni pred sudom, u krivičnom postupku, nije lažno svjedočio kada je tvrdio da državni organ D.z.ž. C. G. nije platio skup Socijaldemokrata čiji je predsjednik, već je naveo da nema saznanja da je neki državni organ platio skup te partije - zaključuju u ODT-u.

Poslanik Mladen Bojanić javno je tvrdio da je skup Socijaldemokrata, partije Ivana Brajovića, u hotelu "Ramada“plaćen iz sredstava Direkcije za željeznice Crne Gore.

U medjuvremenu je bivši direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović (SD) pravosnažno  osuđen za zloupotrebu položaja na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine zbog plaćanja partijskog skupa Socijaldemokrata u “Ramadi” novcem preduzeća kojim je rukovodio.

U prvostepenoj presudi se između ostalog navodi da je Obradović kriv što je 3. i 8. februara 2016., kao direktor Direkcije Željeznice, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, pomogao političkoj partiji "Socijaldemokrate" a pri tom oštetio državni budžet i Direkciju Željeznice.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je tokom saslušanja kazao da nijedan skup njegove partije nije platila Direkcija za željeznice.

Brajović je u sudnici kazao da smatra da je slučaj iskonstruisan u cilju kompromitacije SD-a.

 

Portal Analitika