Društvo

Monah se dogovorio sa Tužilaštvom, neće u zatvor

Monah Srpske pravoslavne crkve Neofit, koji je u februaru vozio čamac koji se na Skadarskom jezeru prevrnuo, a četiri osobe se udavile, zaključio je Sporazum o priznanju krivice sa Višim državnim tužilaštvom. On se dogovorio, kako je potvrdjeno Analitici, da odsluži kaznu kućnog zatvora od šest mjeseci, koju može provesti i u manastiru u kome služi.
Monah se dogovorio sa Tužilaštvom, neće u zatvor
Portal AnalitikaIzvor

Sporazum je dostavljen  Višem sudu na odlučivanje, potvrila je Portalu Analitika savjetnica za odnose sa javnošću u Višem sudu. Sud mora da potvrdi Sporazum.

Njemu je za juče bilo zakazano sudjenje, ali je odloženo na zahtjev advokata.

Monah je ranije u sudu prilikom rasprave o potvrđivanju optužnice kazao da je izgubio prijatelje i da od toga nema oporavka.

Monah, čije je građansko ime Goran Kimpanov (43), osumnjičen je za izazivanje brodske nesreće na Skadarskom jezeru, u kojoj su život izgubile četiri osobe.

On se tereti da je izvršio teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti.

Advokat Kimpanova Jugoslav Krpović tada je rekao da je optužnica pravno i etički neprihvatljiva, jer, kako smatra, nema dokaza da je sveštenik s umišljajem vozio čamac.

On, međutim, nije sporio da njegov branjenik nije imao dozvolu za prevoženje plovilom.

U nesreći kod Manastira Vranjina, na Skadarskom jezeru, utopile su se četiri osobe kada se brodić sa više lica prevrnuo usled jakih talasa.

U nesreći su se utopili trudnica Jana Kumburović, njen suprug Ratko i njihova dvanaestodišnja ćerka. Talasi su u smrt odnijeli i njihovog prijatelja Darka Vujoševića, koji je pokušao da spasi Kumburoviće.

Oni su se čamcem Mitropolije crnogorsko-primorske vraćali ka obali, a prevozio ih je monah manastira Vranjina, koji je uhapšen nakon tragedije koja se dogodila.

On je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode.

Monah Srpske pravoslavne crkve Neofit, koji je u februaru vozio čamac koji se na Skadarskom jezeru prevrnuo, a četiri osobe se udavile, izjavio je prilikom rasprave o potvrđivanju optužnice da je izgubio prijatelje i da od toga nema oporavka.

"Ovo je rana koja se nosi za cijeli život", rekao je on u sudnici.

Viša državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić predložila je Višem sudu da se potvrdi optužnica protiv njega, a sud će odluku donijeti za 15 dana.

Advokat Kimpanova Jugoslav Krpović ocenio je da je optužnica pravno i etički neprihvatljiva, jer, kako smatra, nema dokaza da je sveštenik s umišljajem vozio čamac.

On, međutim, nije sporio da njegov branjenik nije imao dozvolu za prevoženje plovilom.

 

Portal Analitika