Crna hronika

Nastavljeno suđenje Tivćaninu za smrt dvoje Poljaka

U Osnovnom sudu u Kotoru juče je saslušanjem vještaka medicinske struke, doktora Nemanje Radojevića, nastavljen glavni pretres i dokazni postupak protiv Tivćanina Ivana Fatovića (30) koji se tereti za teško djelo protiv bezbjednosti pomorskog saobraćaja.
Nastavljeno suđenje Tivćaninu za smrt dvoje Poljaka
PobjedaIzvor

U nesreći koja se dogodila na moru oko osam milja južno od uvale Oblatno u zalivu Trašte, stradali su poljski državljani Pjotr Martin Makovski (39) i Emilia Agneska Pjaskovska (46).

U nesreći koja se dogodila 30. jula 2018 godine sudarili su se motorna jahta „Flipper“,  kojom je upravljao Fatović, i jedrilica „karukera“ na kojoj su bili poljski državljani koji su stradali na licu mjesta.

Odgovarajući na pitanja branioca okrivljenog, advokata Vladimira Vulekovića, vještak Radojević pojasnio je da su povrede kod Pjotra Makovska nastale dejstvom „tupe mehaničke sile“ i naveo gdje je sve zadobio ozljede od kojih je podlegao.

Vještak Radojević nije mogao isključiti mogućnost da je Makovski prilikom zadobijanja povreda bio u sjedećem položaju, ali i da su drugi položaji mogući. Precizirao je da su povrede glave i desne ruke posljedica direktnog dejstva sile, udarca. On je naveo i da je smrt kod Makovskog nastupila usljed povreda glave

Vještak se izjasnio i o povredama Emilie Pjaskovske, navodeći da je i u ovom slučaju smrt nastupila relativno brzo, u vremenskom intervalu od oko desetak minuta, moguće i manje. Na zahtjev advokata Vulekovića, s obzirom, kako je naveo, na dobijena saznanja od vještaka, a da bi se pripremio za odbranu, sutkinja Momirka Tešić je odgodila glavni pretres za 16. oktobar.

Tužilac Žarko Pajković usprotivio se ovom prijedlogu koji po njegovoj ocjeni vodi odugovlačenju postupka, navodeći da su odgovori vještaka bili potpuno životno logični, te da nijesu u koliziji sa utvrđenim činjenicama i izvedenim dokazima.

Portal Analitika