Društvo

PAŽIN: Nulta tolerancija prema nasilju nad novinarima najvažniji uslov medijskih sloboda

Crnogorsko društvo i ostala društva Zapadnog Balkana duguju svojim medijima mnogo više od slobode novinara da izještavaju o bilo kojoj temi, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na prijemu za učesnike konferencije Medijski dani EU-Zapadni Balkan.
PAŽIN: Nulta tolerancija prema nasilju nad novinarima najvažniji uslov medijskih sloboda
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Vlade je ocijenio da za punu afirmaciju medijskih sloboda mora najprije postojati ambijent nulte tolerancije prema nasilju nad novinarima, a zatim i pristojan socio-ekonomski položaj novinara i poštena tržišna utakmica u medijskoj industriji.

Naglasio je da Crna Gora čini ozbiljne napore da obezbijedi najveći stepen bezbjednosti novinara.

“Ostvarili smo značajan napredak u ovom smislu. Danas su naše institucije mnogo sposobnije da spriječe, istraže i kazne bilo koji oblik nasilja nad novinarima. Ovo se može vidjeti iz nedavnih istraga, optužnica i osuđujućih presuda protiv odgovornih za nasilje nad novinarima.”, rekao je Pažin.

Dodao je, takođe, da crnogorske institucije sarađuju sa medijskom zajednicom i civilnim društvom na istraživanju neriješenih slučajeva nasilja nad novinarima iz prethodnog perioda.

„To je veoma važno, ne samo za ostvarenje pravde za žrtve, već i da bismo poslali jasnu poruku da će država učiniti sve da otkrije i kazni odgovorne za krivična djela nad novinarima“, naglasio je Pažin.

Pažin je rekao da je Vlada Crne Gore inicirala sveobuhvatnu reformu medijskih zakona, u cilju daljeg unapređenja zakonodavnog ambijenta za slobodne i profesionalne medije.

 „Sarađujemo sa predstavnicima medija, civilnog društva i akademske zajednice, oslanjajući se na ekspertizu međunarodnih partnera, kako bismo uvrstili u naše zakonodavstvo najviše evropske standarde slobode i profesionalizma u medijima“, pojasnio je Pažin.

Najzad, kako je istakao, kroz nove medijske zakone Vlada nastoji da uvede fond za podršku medijskom pluralizmu i samoregulaciji, ali i da unaprijedi transparentnost svih oblika javnog finansiranja nezavisnih medija.

Pažin je podsjetio da su se građani Zapadnog Balkana uvjerili kroz istoriju da mediji imaju moć da oblikuju i štite društvene vrijednosti, ali takođe i moć da podstiču na mržnju i destrukciju.

„Zbog toga, slobodni mediji imaju i veliku odgovornost, da uvijek imaju na umu javni interes kada informišu, obrazuju i zabavljaju naše građane. Ovo jedino može biti postignuto kroz strogo poštovanje etičkih i profesionalnih standarda novinarstva, pristojan socio-ekonomski položaj novinara i pouzdanu zaštitu njihovog profesionalnog i moralnog integriteta“, naglasio je on.

Ocijenio je da je konferencija Medijski dani EU-Zapadni Balkan, koja se ove godine prvi put održava u Crnoj Gori, dobra prilika za razgovor o modelima regionalne saradnje koji bi doveli do unapređenja slobode i profesionalnosti medija na Zapadnom Balkanu.

 

Portal Analitika